Annons
Annons
Annons
Annons

Det här kan du plantera på hösten!

Växterna börjar växa på våren och avslutar årets tillväxt på hösten, och då nalkas skördefest. I och med det är det lätt att tro att hösten betyder slutet för planteringssäsongen, med det kan i många fall vara tvärtom. Här hjälper vi dig i funderingarna kring höstplantering och vilka växter du bör plantera till hösten och varför.

Hela hösten kan vara en härlig planteringssäsong, både för dig såväl som för växterna. Och genom att plantera på hösten kan växterna satsa på att utveckla sitt rotsystem och blir på så sätt bättre grundade för att klara vårens och sommarens torra och varmare perioder bättre än vårplanterade växter, som istället fokuserar på att skjuta nya skott upp mot solen.

Det är enklare att jobba med naturen än mot den.

Det fina med att plantera under hösten är att dina nyplanterade växter är i mindre behov av vatten kontra de som planteras under våren, och naturen sköter på så sätt den stora delen av jobbet.

Så länge marken är mjuk går det bra att plantera växterna. Om du planterar strax innan det blir tjäle måste plantan behandlas som nyplanterad på våren – med undantag för vintergröna växter som bör planteras på våren.

Ett tips är att förbereda växtplatsen innan du kommer hem med dina nyinköpta växter. Ha i bakhuvudet att ju större växten är desto större grop behövs. Blanda jorden med minst en halv säck kogödsel (ej konstgjord), naturgödslad planteringsjord eller hård lerjord.

Om du inte har möjlighet att plantera växterna direkt utan måste avvakta är det viktigt att hålla växterna fuktiga och undvika sol och vind. Är det senare på hösten kan du även behöva skydda rotsystemet om temperaturen understiger noll grader.

Efter att dina höstplanterade växter fått övervintra och utvecklat sitt rotsystem ger du dem en chans att blomstra i det tidigaste skedet under våren. Så medan grannarna påtar i jorden kan du, i lugn och ro, sitta ner och njuta av dina växter som börjar knoppa.

Vad kan du plantera?

Nästan alla växter mår bra av höstplantering. Det finns en gammal regel som är bra att ha som riktlinje: plantera vårblommande perenner på hösten och höstblommande perenner på våren.

Här är några förslag på vad du kan plantera:

 • Häckväxter
 • Rosor
 • Fruktträd
 • Perenner
 • Klematis
 • Lökväxter

Andra läser just nu

 1. Enorm pumpa sådde frö - Trädgårds-Tony älskar att odla i tunnelväxthus!

  (ANNONS) Det började med en hydroponisk pumpaodling till en stor pumpatävling. Idag har Träd...

 2. Så lönar det sig att investera i solpaneler och producera solceller

  Det ska löna sig att tänka klimatsmart och investera i solpaneler för att producera solceller. Hu...

 3. Hur mår ditt hus? Här är fem varningstecken att ha koll på

  Lutar golven i ditt hus? Har du noterat sprickor i väggar och fasad?  Då kan det vara tecken p...

 4. Så kan du sänka din elkostnad

  Allt för många köper el direkt från elbolagen och betalar alldeles för högt pris – helt i on...

 5. Så får du ditt gamla tak att se ut som nytt

  Vänta, vänta! Innan du byter taket på ditt hus bör du överväga en behandling istället. Du spa...

Annons
Läs nästa artikel Det här kan du plantera på hösten! Det här kan du plantera på hösten!