Vetenskapen säger att 60 är det nya 40 - men omvärldens attityder släpar efter - News55
Annons
Annons

Vetenskapen säger att 60 är det nya 40 – men omvärldens attityder släpar efter

Annons
Annons

Till slut. Den oändligt segdragna Pensionsutredningen gick i mål. Över partigränserna (sd och v var inte med i gruppen) togs beslutet att höja pensionsåldern strax innan året timade ut.

Sannolikt ett av de viktigaste och mest nödvändiga besluten för framtidens välfärd och som förstås också uppmärksammats stort när nu året summeras.

I Rapports alltid välbetittade Årskrönika fick också Pensionsreformen stort utrymme men hur i himmelens namn ser redaktionen på 67-åringar 2017?

Ett sakligt och i övrigt bra inslag illustreras med två gamla damer som i hatt och kappa stapplar fram stödda på varsin rullator. Den rörliga, aktiva delen av livet ligger bakom.

      LÄS MER: Varför pratar vi om män som offer för #metoo?

Fake news! Det är nya tider nu. Underbart att den som behöver hjälpmedel får det men de allra flesta i den begynnande pensionsåldern står ytterligt stadigt på egna ben.  När professor Ingmar Skoog vid Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs Universitet närskådat människor i 60-plusåldern, fann han allt annat än rullatorberoende människor.

Det är just i den gruppen som de största hälsovinsterna  har gjorts, han tvekar inte att hävda att 60 är det nya 40.  Det kan låta klyschigt men det finns åtskilliga forskningsbaserade rön till stöd.

Annons
Annons

67-åringens fysiska status är kraftigt förbättrad, det gäller allt från lungfunktion, blodtryck, syn och hörsel och även intelligens. De äldre har blivit allt smartare.

Det senare har kanske ingen koppling till rullator, men i allt annat är dagens 67-åring en pigg, frisk och mycket aktiv person som klarar sig alldeles utmärkt utan stödhjul. Förutsatt att man får ha hälsan förstås men svenska folket blir också friskare allt högre upp i åldrarna.

Forskningen är entydig men attityderna till äldre och åldrande är enormt föråldrade.

Att bli äldre i Sverige är ingen tillgång, människor nedvärderas och på arbetsmarknaden kan processen starta redan i 40-årsåldern.

      LÄS MER: Iskylan sprider sig i landet jag varit så stolt över

Erfarna människor har med enkel matematik enormt mycket samlad kunskap och klokskap att bidra med men arbetsgivarna visar kalla handen. Ju yngre desto attraktivare, gärna ung med lång erfarenhet.

Arbetsgivarna markerade också när den nya pensionsuppgörelsen kom, att de inte alls villkorslöst vill låta människor jobba längre även om de vill och kan.

Rullatorbilderna blir stekta sparvar rakt in i arbetsgivarnas gap.

Annons

Medellivslängden har ökat med 25 år sen 67-årsgränsen sattes. Inte konstigt att pensionsåldern behöver justeras men viktigast av allt är nog att attityderna till äldre och åldrande går i takt med tiden. Attityder som förstås cementeras och påverkas negativt om 60+plus illustreras med darriga, rullatorberoende steg. Föråldrade attityder totalt i otakt med de nya tiden.

På morronrundan i morse träffade jag en bekant som just passerat 67 och fått sluta sin anställning. Hon var på väg till afrikansk dans på morronkulan. Maken var i Frankrike och klättrade i berg. Efter nyår kommer han hem igen för att dra igång en ny verksamhet.  Helt vanliga 67-åringar och utan stödhjul – förhoppningsvis länge till.

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Vad är det partistrategerna inte förstår?

     

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. "Senior" vid 55 - är det ett skämt?

  2016 fyller jag och drygt 116 000 andra svenskar 55 år och bjuds in i den stora seniorfamnen. Vi ka...

  Maria Fröjdh
 5. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vetenskapen säger att 60 är det nya 40 – men omvärldens attityder släpar efter Vetenskapen säger att 60 är det nya 40 – men omvärldens attityder släpar efter