News55

Grattis politiker - äntligen har ni fattat pensionärernas viktigaste valfråga!

Artikelbild
GÖTEBORG 2018-05-01
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 maj 2018

Jag vill gratulera Socialdemokraterna, Moderaterna och LO. Äntligen har ni förstått vilka frågor som är de i särklass viktigaste för landets pensionärer. De är i turordning: Pensionen, pensionen och pensionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta trots opinionsundersökningar som säger annat. Men jag grundar min uppfattning på att under två års tid ha rest runt i Sverige på våra seniorevent, där jag har mött alla pensionärsorganisationer på lokal nivå och drygt 100 000 besökare med livserfarenhet.

Ja, vård, trygghet och boende är viktiga frågor, men allt landar alltid i pengar. Vad kommer min pension att räcka till? Många av våra pensionärer har inte ett drägligt och värdigt liv.

328 000 svenska pensionärer – 16,8 procent – hamnar under gränsen för att riskera relativ fattigdom enligt siffror från EU. Det är en högre andel än övriga nordiska länder och högre än majoriteten av alla EU:s länder. För att hamna under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom ska man ha 60 procent av medianinkomsten, cirka 11 800 kronor i månaden.

Vi pensionärer tappar hela tiden köpkraft i nuvarande system. Vi blir inte kompenserade för dyrare hemtjänst, högre matpriser, högre hyror eller dyrare bränsle till bilen. Hyrorna har skjutit i höjden, taket för hemtjänsten har höjts, maten blir dyrare liksom bränslet till bilen. Går det riktigt illa kan pensionen till och med sänkas. Våra riksdagspolitiker lever för långt ifrån den verklighet som drabbar våra äldre för att förstå vad det innebär att tvingas prioritera om man ska ha råd med tandläkaren eller mat för dagen.

Det var bra att pensionsgruppen höjde garantipensionen och taket för bostadstillägg – men det räcker inte. Höjningarna är för låga. Skillnaden mellan garantipension och pensionen för en pensionär som har slitit och arbetat i fyrtio år är för liten. Det måste ha varit lönande att ha arbetat hela sitt liv. Och bostadstilläggen släpar efter prishöjningarna på bostadsmarknaden. Väldigt få pensionärer har råd att bo i de nybyggda hyreslägenheter som produceras för äldre.

Det som gläder mig är att politikerna äntligen tycks inse att vi årsrika är en stor del av väljarkåren i höstens val. Mer än var fjärde väljare kommer att vara 65 år eller äldre. Nu kommer utspel både från Socialdemokraterna och Moderaterna om höjda pensioner. Det sker sällan eller aldrig utspel från enskilda politiska partier om pensionen utanför den annars så stängda pensionsgruppen. Därifrån sägs inget förrän alla partier där (alla riksdagspartier utom SD och V) är helt överens. Därför är pensionsgruppen en trög och långsam grupp. Samtidigt är det viktigt att besluten som fattas där ska vara långsiktigt hållbara. Men det är en klen tröst för dagens pensionärer som inte får pengarna att räcka till.

Samtliga pensionärsorganisationer har tillsammans drygt 800 000 medlemmar. En fråga där de alla har en gemensam uppfattning är högre pensioner och ett nytt hållbart pensionssystem. På våra seniorevent brukar jag säga: ”Var inte kvinna, ensamstående och bli pensionär. Det är en nitlott.”

Vi behöver högre pensioner snabbt, eller som pensionärsorganisationen SKPF Pensionärerna uttrycker det: ”Vi kräver pensioner som det går att leva på.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS