Artur Ringart: Därför kommer jag absolut inte att handla på Black Friday - News55
Annons
Annons

Artur Ringart: Därför kommer jag absolut inte att handla på Black Friday

Black Friday är för mig ännu ett kommersiellt jippo som vi har importerat från USA med ett enda syfte: Att vi ska konsumera mer,  spendera mer pengar och handla mer i butikerna.

Annons
Annons

I USA är Black Friday den största shopping- och readagen på året. Man öppnar affärerna tidigt, ibland redan vid midnatt och har öppet till 23-tiden på kvällen.

Black Friday kom till i USA för att få fart på julhandeln och är en sorts startpunkt av julen. Här i Sverige såg en del affärskedjor möjligheten att öka sin försäljning genom att ta över företeelsen hit. Och sedan dess, 2013, har även vi Black Friday som numera har utökats till Black Week och som inleddes i måndags och pågår veckan ut.

Hela syftet med Black Friday är att sälja, sälja och sälja. Som pensionär har jag absolut inget emot lägre priser, men jag föredrar våra höstreor i olika branscher. Jag ser också fram emot mellandagsrean efter julen varje år. Då är det rejäla prissänkningar och där har vi en tradition som tilltalar mig mer.

Jag har tidigare här på News55 gett uttryck för att jag inte tycker om den här typen av importerade amerikanska företeelser vars enda syfte är att få oss att konsumera mera. Därför tillhör jag dem som absolut inte kommer att handla något extra under Black Friday. 

Annons
Annons

Det har dessutom framkommit att vissa butiker, i skymundan, medvetet har höjt sina priser under hösten för att sedan kunna sänka dem till  normal nivå under Black Friday för att sedan kalla dem för ”fyndpriser”. Det gör mig ännu mer skeptisk. Kan man verkligen lita på alla sensationspriser som vi översköljs med under den här veckan.

Jag ser mig själv som en prismedveten pensionär. Inför inköp som ska göras har jag via nätet hunnit bilda mig en uppfattning om vad en vara bör ha för normalpris. På så sätt vet jag också om det pris som erbjuds på en vara är ett bra eller dåligt pris. Jag försöker att inte låta mig påverkas av alla annonskampanjer om att jag ska ”passa på att ta del av alla fantastiska fynd” som erbjuds just nu. Så uppmanar jag alla att göra. Gå inte på de braskande löftena om enastående fyndpriser i  Black Friday-annonserna. Var kritiska. Och köp inte bara för att det är billigt. Köp om ni faktiskt behöver varan.

Första var det Halloween, nu Black Friday, vad blir nästa importerade amerikanska tradition? Thanksgiving day?

Handla lagom.

Läs även min krönika om Halloween här.

Populära erfarna tankar

 1. Här är det nya klassamhället

    Månadsskifte och jag ska betala mina räkningar på nätet. Lite spänd förstås på om...

  Marianne Rundström
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Hur väljer du ägg?

  Vår krönikör Aina Bergvall skriver under “Erfarna tankar” om hur kändiskocken Jamie...

  Aina Bergvall
 4. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 5. Bornemark i ropet igen!

  Det var ett tag sedan som Gullan Bornemark hade sin storhetstid, men nu är hon återigen i ropet, o...

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Artur Ringart: Därför kommer jag absolut inte att handla på Black Friday Artur Ringart: Därför kommer jag absolut inte att handla på Black Friday