News55
Detta är en sponsrad artikel

Bakom våra värsta egenskaper ligger oftast rädsla

Artikelbild
Stefan Einhorn
Stefan Einhorn
Uppdaterad: 19 jan. 2016Publicerad: 19 jan. 2016

Hur kommer det sig att Donald Trump, som vill hindra muslimer från att komma in i USA och bygga en mur mot Mexiko, är på väg att vinna den republikanska nomineringen till presidentposten? Hur kan man i Polen välja en regering som redan har börjat inskränka yttrandefriheten?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad är det som gör att börserna rasar och att det talas om en förestående ekonomisk kollaps? Och vad är orsaken till att allt fler blir sjukskrivna och att psykiska problem hos unga blir allt vanligare?

      LÄS MER: Hur ska de unga hitta sin livsglädje igen?

Vad är det för gemensam nämnare som ligger bakom dessa till synes väsensskilda händelser?

Det som knyter samman dessa händelser är RÄDSLA. Det kan vara en rädsla för det främmande, för att förlora makten, för skammen, för att förlora pengar och därmed trygghet, inte kunna prestera etc etc.

      LÄS MER: Vad hände med det hyllade begreppet trygghet?

Rädsla är ursprungligen en fysiologisk försvarsmekanism som skyddar arten mot hot och bidrar till dess överlevnad. Om vi inte kände rädsla hade vi inte flytt när mammutarna jagade oss över stäppen. Men idag finns det inga mammutar och varje dag är inte en kamp för överlevnad. Och vad händer då? Jo, rädslan söker sig andra vägar och blir ibland överdriven och irrationell. Vi blir helt enkelt rädda för fel saker.

I en undersökning frågade man ”Vad är du mest rädd för?”. På tredje plats kom rädsla för sjukdomar och död. Men på andra plats kom rädsla för konflikter. Och på första plats kom att tala inför publik! Va? Dör vi hellre än talar inför publik? Det måste betraktas som ett exempel på irrationell rädsla.

      LÄS MER: “Ingen skulle röra vår svenska jul – inte ens rädslan inför terrorhot”

ANNONS

I en nyligen genomförd opinionsundersökning frågade vi efter vilka egenskaper som är de värsta. I boken De nya dödssynderna redovisar jag resultaten. Det visar sig att bakom våra värsta egenskaper – girighet, främlingsfientlighet, trångsynthet, översitteri, hänsynslöshet, hat och falskhet – ligger ofta rädsla.

Och rädsla, som naturligtvis ibland är befogad, leder lätt till att farorna uppförstoras och vi börjar agera på ett mindre konstruktivt sätt. Problemet är följaktligen att när rädslan styr så fattar vi ofta dåliga beslut.

      LÄS MER: “Dags för Sverige att sluta skämmas och börja agera”

Vad kan vi göra åt problemet? Jag tror att det första och viktigaste steget är att vi förstår hur central och destruktiv den irrationella rädslan är för vårt beslutsfattande. Om vi blir medvetna om att vi ofta drivs av rädsla kan vi göra något åt problemet. Alternativet är att vi blir hjälplösa offer för vår rädsla, till skada för oss själva och vår omvärld.

Som Yoda i Star Wars har formulerat det: ”Rädsla är vägen till den mörka sidan. Rädsla leder till ilska. Ilska leder till hat. Hat leder till lidande.”

ANNONS