News55
Detta är en sponsrad artikel

Barnfamiljer - håll er hemma i jul

Artikelbild
Pia Erlandsson
Pia Erlandsson
Uppdaterad: 23 dec. 2016Publicerad: 23 dec. 2016

Det är inte alltid så där helt lätt att få till en fröjdefull och harmonisk jul, men här kommer i alla fall några tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Var har ni tänkt er fira jul i år?

Frågan ställs till många barnfamiljer i dessa dagar från förhoppningsfulla far- och morföräldrar. Och de stackars barnfamiljerna måste välja var det uteblivna barnaögontindrandet gör minst skada.

Sällan eller aldrig är väl barnbarnen så populära som i juletid. För utan barn blir det så konstigt med att någon klär ut sig till tomte. Och det är ju faktiskt redan, även om barnen är med, rätt egendomligt att dra in ett träd i lägenheten och lägga glitter på det. Och det är ju så roligt att se barnaögon glittra då de öppnar paket. Och inte kan man dansa runt granen utan barn.

Men barnbarnen kan ju inte vara överallt och det är därför det kan bli lite spänt och inte alls fröjdefullt mellan mor- och farföräldrar dessa dagar.

      LÄS MER: Jag tycker synd om dagens mammor

Mitt förslag till alla barnfamiljer är att stanna hemma. Ordna er egen jul som just ni vill ha den och bjud hem far- eller morföräldrar eller kompisar eller vem ni vill så slipper ni allt trasslande.

Och försök att låta bli att laga för mycket mat. Låt varje deltagare av julfirandet välja en sak som den inte vill vara utan. Allt annat går bort. Bara för att farfar tog en nubbe och mormor åt struvor behöver ju inte ni göra det. Och varför laga risgrynsgröt om ingen tycker om gröt? Det kan lätt bli lite äckligt med allt detta eviga ätande och dessutom måste ju någon laga till den. Och sprit har förstört alltför många jular hos framför allt barn. Låt middagen gärna bli en picknick där var och en tar med sig något.

Och undvik timslånga julklappsutdelningar. Få saker är mer tröttsamma.

ANNONS

Det finns många varianter: Bara klappar till barnen, en klapp per person, enbart klappar till morföräldrarna eller bara till farfar. Eller inga klappar utan pengar till välgörande ändamål. Välj själva.

      LÄS MER: Jag vill inte ligga med främmande herrar

Men en julsyssla som jag tycker att man inte ska göra avkall på är att dansa. Och har ni ingen gran att dansa runt, gör då som min gamle morbror som drog med sig julegästerna ut i parken och dansade runt den stora kommunala granen. Alla fick vara med. Också de som hade suttit ensamma på sofforna i parken och tiggaren utanför ICA. Och efter danserna blev det långdans och ungarna tjöt av förtjusning. Ja, se det var en jul att minnas!

God jul!

ANNONS