Blod, svett och Zlatans fåfänga - News55
Annons
Annons

Blod, svett och Zlatans fåfänga

Annons
Annons

Män är numer en omåttligt tacksam målgrupp på marknaden för både fashion och glamour. Marknaden drar nytta av mäns oöverträffade fåfänga. Tror ni mig inte?

Titta bara i historien, på bilder av gamla kungar i ”civiliserade länder” och hövdingar i primitiva världsdelar, hur de smyckade sig och gjorde sig till. Allt för att behaga, få makt och beundran genom sitt vågade yttre, med hjälp av kroppsmålningar, smink, peruker och kläder. Och dofter.

Nu är vi där igen. Men nu med hjälp av karlakarlar som förebilder. Det vill säga kända sportikoner, musiker och filmhjältar. Parfymindustrin skapar sig en förmögenhet på pojkar, män och gubbar som är på ständig jakt – inte enbart efter pengar och berömmelse, men framför allt efter oss kvinnor.

Doften kommer oftast in i bilden när en man är singel eller när han är ensam och nyskild. Jag inbillar mig att när de väl fått oss i sitt garn, tillåter de sig att lukta vad som helst. Och det ursprungliga vapnet, den exklusiva parfymen, får stå där på hyllan som en statussymbol.

Annons
Annons

Frågan är vad det är vi kvinnor har gått på? Är det toppnoter, hjärtnoter och basnoter (som det heter på parfymspråk) av Electric Pepper, Bergamot, Grass Field, White Lavender, Marine Accord, Drift Wood och Leather?  Nu talar jag det doftspråk som Zlatan Ibrahimovic talat tillsammans med parfymören, ”näsan” Olivier Pescheux, i ett par år under skapandet av herrdoften Zlatan i Paris.

LÄS MER: De påminner mig om ett landslag utan Zlatan

Vår svenske fotbollshjälte, kapten i svenska landslaget och kontrakterad av Paris Saint Germain, har helt enkelt startat ett eget parfymhus. Kanske är han inspirerad av David Beckham som för några år sedan använde sin status som fotbollshjälte och lanserade Intimately Beckham i egen regi tillsammans med hustrun Victoria.

Enligt utsago ska doften vara “en förlängning av Zlatan Ibrahimovic själv” (en annan skulle snarare beskriva doften banal, men det spelar mindre roll i sammanhanget). Han har varit noga med att parfymen ska vara sportig och sofistikerad för att passa vid alla tillfällen. Jisses, jag kan fantisera om hur en hel hord av fotbollsnördar luktar Zlatan på matcherna. Det kanske kväver hulliganerna?

Annons

Zlatan Ibrahimovic har varit involverad i processen och följt parfymören, ”näsan”, som tagit fram doftoljorna. Tillsammans har de luktat sig fram och komponerat en parfym som Zlatan Ibrahimovic själv kan tänka sig att använda. Jag blir onekligen nyfiken på vad han varit inspirerad av, vilka dofter han själv omger sig med.

Zlatans image är ju mycket fysisk och handlar om en kroppslig prestationssport som kräver blod, svett och tårar. Inte minst med tanke på hans tatueringar som pryder hans kropp.  Två av dem, för honom de mest betydelsefulla – den japanska karpen och indianfjädern – har också blivit ett sigill på parfymflaskan.

LÄS MER: Zlatan om hemkomsten – “En dröm”

Jag misstänker att inspirationen inte alltid handlat om väldofter utan snarare om odörer från muskulösa och starka kroppar ”in action”. Det verkar i alla fall kommunikationsbyrån Frankenstein Studio ha tagit fasta på i sin läckra reklamfilm och bilder i ”hardcore” svartvitt med Zlatan själv som aktör.

 

Populära erfarna tankar

 1. "Hur ska det sluta?"

  Ett kort telefonsamtal mellan två ledare som saknar den fria världens förtroende och kriget är e...

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. Somliga går med trasiga jeans – säg, vad beror det på?

  Svenskt mode är en storindustri, den omsätter i år runt 240 miljarder (!) kronor, varav mer än h...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 5. Därför ska du älska den hatade skatan

  Du har också hört det. Hur en kvinna plötsligt kallas för ”skatan”. Det är inte menat so...

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Blod, svett och Zlatans fåfänga
Läs nästa artikel Blod, svett och Zlatans fåfänga Blod, svett och Zlatans fåfänga