News55
Detta är en sponsrad artikel

Bockbrännarna bör straffas rejält

Artikelbild
GÄVLE 20161127
Anders Nylund
Anders Nylund
Uppdaterad: 30 nov. 2016Publicerad: 30 nov. 2016

Gävles stolta bock blev lågornas rov bara sex timmar efter invigningen, som i år var något extra då bocken fyllde 50 år. Det betyder att det här var den 51:a bocken i ordningen och bara ett dussintal gånger har den fått vara i fred.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oftast har den bränts ned, ett tidigt år mejades den ner av en Volvo Amazon, ett år stals den och förflyttades trots sina 3 ton. Så sent som 2010 avslöjades kupplaner där bocken skulle rövas bort med helikopter och lyftas till Stockholm. Det var en idé som kanske inspirerades av det stora värdedepårånet i Västberga året innan.

Första bocken kom som killing till Slottstorget i Gävle vid advent 1966. Det var en annan tid då E4:an gick genom staden alldeles intill bocken och det första bockåret höll trafiken dessutom fortfarande till vänster. Men där på torget har den varje år rests och stått vänd mot landets nordligaste vasaborg på andra sidan gatan (ett slott på väg mot sina 500 år, men det är en annan historia).

      LÄS MER: Bocken kan återuppstå till lucia

Som uppvuxen i Gävle lämnade jag staden körandes söderut på vänster sida någon månad innan första bocken kom på plats. Jag har dock genom åren alltid hållit ett getöga på den halmklädda gynnaren. I år hade jag nöjet och äran att från scenen få delta i jubileet som var en storartad föreställning med en rad kända artister. Inga av de tusenden som var på plats anade väl att bocken skulle brinna bara några timmar senare.

Och vad tycker jag nu om det? Helt enkelt överbedrövligt trist enligt min mening!

Visst, det finns varje år ett litet kittlande spänningsmoment och vadslagningar lär förekomma. Staden har fått internationell uppmärksamhet och självklart goodwill för denna besynnerliga bocks årliga öde. Men det rättfärdigar inte ödeläggelse av samhällsägd egendom.

Jag tror inte för ett ögonblick att stadens styrande, köpmän och alla övriga tillskyndare av bocken ser de årliga bränderna med minsta form av extas. Otaliga timmar har lagts ned av bockbyggarna, arbetstid som haft föga bestående värde. Nej, bockbränningen är som jag ser det ett nidingsdåd med rejält straffvärde.

      LÄS MER: Klimatet får betala när vi skeppar varor tvärs över jorden

ANNONS

Och låt oss föreställa oss en likartad skadegörelse inför en annan av årets stora helger, den som ligger mittemellan två bockbränder i Gävle: Antag att midsommarstången på Skansen ständigt skulle brännas ned. Ja, då skulle det nog ta hus i helvete för då skulle ju en symbol för det ursvenska – midsommarfirandet – saboteras. Då skulle säkert den etniska kompassen tas fram för att orientera oss fram till tänkt förövare.

Om bilar brinner i Husby och i Gottsunda skakar vi lätt av oss det då det sker bland ”dom i segregerade områden”. Men om svensk tradition påverkas brukar leden slutas på ett helt annat sätt. Nationalism ska vi inte stödja, men med 50 år på nacken tycker jag att bocken är värd större respekt. Därför ska de som tar sig till Slottstorget med molotovcocktails först möta ett effektivare bockskydd och om man ändå lyckas i sitt uppsåt ska straffet efter gripande kännas.

ANNONS