Bolt en seger för den rena idrotten - News55
Annons
Annons

Bolt en seger för den rena idrotten

Annons
Annons

Nu kan vi avsluta friidrotts-VM i Peking. Redan i VM:s inledning har mästerskapen uppnått sitt klimax, VM-finalen på 100 meter för herrar. Och rätt man vann. Usain Bolt från Jamaica vann med en hundradel före amerikanen Justin Gatlin. Bolt fick tiden 9,79, Gatlin 9,80.

Den gode besegrade den onde. Jag tycker verkligen att det är så. Dels har hela VM målats upp som platsen där den stora duellen mellan världens två snabbaste människor äntligen skulle äga rum. Men också för att Gatlin, en idrottsman som tidigare har fuskat och fällts för dopning två gånger, utmanade den snälle och spexande Bolt, som inte har fuskat.

LÄS MER: Så var det dags för dopnings-VM

När det nio man starka fältet gick ner i startblocken var det en person som INTE fick vinna. Trots att fyra av de nio sedan tidigare har varit fällda för dopning, var förhandsfavoriten Gatlin den store boven i mina ögon. Och jag begriper mig inte på vissa idrottsförbunds regler.

Det internationella cykelförbundet är ett av de mest liberala förbunden i dopningsfrågor. Där kan en cyklist bli fälld för dopning flera gånger men ändå få fortsätta tävla. På samma sätt är det inom friidrotten. Gatlin har blivit fälld två gånger, avtjänat sina straff och har följt de regler som gäller – efter det att han har fuskat.

Annons
Annons

Han har avtjänat sina straff och får tävla igen. Men det duger inte i mina ögon.

Jag tycker att man ska ändra reglerna och vara mer konsekventa. Jag tror till och med att det är en förutsättning om man inom idrotten verkligen vill komma tillrätta med dopningen. Den enda lösningen, som jag ser det, är att stänga av alla på livstid som fälls för dopning. Alternativt ha två olika mästerskap. Ett för de som vill experimentera med olika preparat och ett för dem som inte gör det.

I dag ser vi nästan aldrig någon tjuvstart i stora lopp. Skälet är att tjuvstartar du blir du diskvalificerad. Så var det inte förut, vilket alltid ledde till många tjuvstarter. Jag är säker på att straffet för att tjuvstarta har påverkat utvecklingen.

Usain Bolts sköna seger på 100 meter var också en seger för friidrotten. Jag älskar idrott och jag älskar stora mästerskap. Det är internationell förbrödring på riktigt. Större än FN. Jag är lika glad över Bolts seger som hela, just nu, dansande Jamaica.

100-metersfinalen var som hämtad ur en Hollywoodfilm med ett lyckligt slut: den onde blev skjuten i duellen på den dammiga, skitiga gatan, i den lilla staden långt ute i obyggden i den amerikanska västern.

För övrigt tycker jag att SVT gör ett lysande arbete från VM. Före detta junioren Jacob Hård är numera den gamle nestorn som har total kontroll. En fin tajming och ett korrekt språk som inte innehåller några ”liksom”, ” sjukt bra” eller ”grymt bra”.  Det svenska språket innehåller många andra ord för att beskriva en väl genomförd prestation och Jacob behärskar dem.

Populära erfarna tankar

 1. Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

  I januari 2017 dog min pappa, 89 år gammal. Det var ofattbart då och är fortfarande. Efter pensio...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Så undviker du att framstå som en digital relik

  Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är...

  Ulrika Good
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför kastade någon syra i hennes vackra ansikte?

  Jag går ombord på tunnelbanevagnen och ställer mig i gången. Snett framför mig sitter en vacker...

  Christina Kellberg
 5. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Bolt en seger för den rena idrotten
Läs nästa artikel Bolt en seger för den rena idrotten Bolt en seger för den rena idrotten