Bornemark i ropet igen! - News55
Annons
Annons

Bornemark i ropet igen!

Det var ett tag sedan som Gullan Bornemark hade sin storhetstid, men nu är hon återigen i ropet, och det med rätta anser Aina Bergvall som noterar att kompositören och författaren både fått utmärkelse och – äntligen – porträtterats i ett eget tv-program.

Annons
Annons
Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min …

Munnen den ska skratta å va glad,

munnen den ska sjunga tralala!

 

Nog är vi många som kan den visan? Själv mötte jag Gullan Bornemark i barnradion nån gång på 50-talet. Hon kom att bli den moderna tidens Alice Tegnér, en banbrytare som också blev en idol för den unga Gullan.

I dag är Gullan Bornemark, musiklärare, kompositör och författare, 92 år men pigg som en väldigt mycket yngre tjej. Dessutom en pianist som älskar sin Steinway-flygel och att spela på den. Hennes storhetstid ligger väl trots allt bakom henne, men det hon gjort har en sorts evigt liv, för säg den förskola eller barngrupp som inte sjunger någon av hennes låtar.

Allt startade på allvar i Malmö med Musikleken Blåklockan. Det blev snart många program både i radio och tv, hennes egna barn medverkade också. Den snygga unga mamman i rutan blev en riktigt populär pionjär i underhållningsbranschen för de yngsta.

Förmodligen har du lika lite som jag tänkt en endaste liten tanke åt hennes håll på väldigt länge. Men nu har det hänt: kulturredaktionen på Sveriges Television har gjort ett timslångt program om och med henne, hennes liv och verk. Så sevärt! Och hörvärt!

Annons
Annons

Det tog alltså lång tid att få den sortens erkännande. Men i fjol belönades Gullan också med en Grammis i barnmusikklassen, ett pris som blev riktigt bejublat på galan, bland hårdrockare och hiphoppare. Mycket finare kan det inte bli.

Och varje gång vi nynnar ett Hallå, hallå, hallå, hallå, hur har ni det i dag?” eller “Är du vaken Lars, är du vaken Lars?” så för vi ett musikaliskt kulturarv vidare, en sångskatt signerad Gullan Bornemark. Alltid finns det väl någon som svarar “Tack vi har det bra” eller “Jag är vaken mor”.

 

Populära erfarna tankar

 1. Därför var Tage Danielsson före sin tid

  Att vara före sin tid borde vara bra, väcka allmän beundran, kanske rent av eftertanke. Men det b...

  Aina Bergvall
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. "Senior" vid 55 - är det ett skämt?

  2016 fyller jag och drygt 116 000 andra svenskar 55 år och bjuds in i den stora seniorfamnen. Vi ka...

  Maria Fröjdh
 5. Hur väljer du ägg?

  Vår krönikör Aina Bergvall skriver under “Erfarna tankar” om hur kändiskocken Jamie...

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Bornemark i ropet igen! Bornemark i ropet igen!