News55

Därför är aprilsolen inte att leka med

Artikelbild
Pia Erlandsson
Pia Erlandsson
Uppdaterad: 14 apr. 2017Publicerad: 14 apr. 2017

Aprilsolen är inte att leka med. Och ju äldre man blir desto mer obarmhärtig och genomskådande verkar den lysa. Plötsligt blir allt smärtsamt uppenbart och tydligt. Det är minsann inte bara fönstren i lägenheten som har grott igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det började med att min baddräkt gick sönder. Eller rättare sagt – den hade slitits ut. Det var tvunget att köpa en ny.

Att ställa sig i ett provrum i en affär i april är inte skojigt. Det går väl an om man är tonåring men nu är jag faktiskt 70+ och då rekommenderas det inte. Vad allt har inte hänt under vintern? Speglarna runt mig avslöjar hängande blekt skinn, nya födelsemärken och allmän förslappning. Jag flyr ut ur affären och funderar skarpt på att sluta bada på allmän plats.

Jag har länge undrat över en återkommande kurs som finns i de där kurskatalogerna man får på vintern. Där finns det alltid med en kurs som heter ungefär ”Lär dig sy din egen baddräkt”. Jag har grunnat vem som går på den. Nu vet jag. Då kan man prova hemma.

Och det är minsann inte bara oss kvinnor som aprilsolen avslöjar.

När jag kom hem från min misslyckade baddräktsprovning möttes jag av en egendomlig syn. Min kära man stod framför hallspegeln kraftigt framåtböjd med ena armen rakt upp i vädret. I den armens hand höll han sin rakspegel. Med den andra handen rufsade han runt i håret.

– Vad håller du på med? frågade jag lite försiktigt och hörde själv att jag lät som om jag talade till ett barn. I vår ålder är demensen aldrig långt borta.

Och blev lättad då han svarade att han hade fått för sig att han höll på att bli flintskallig. Den starka aprilsolen hade spelat honom ett spratt och nu försökte han kolla hur han såg ut uppe på hjässan.

Jag kunde lugna honom med att det bara var solen som var så stark att hans vita hår inte syntes. Och att skulle det vara så att han tappade håret fick han väl raka av sig det. Och att rakade skallar på gubbar ansågs allmänt sexigt.

ANNONS

– Äsch, det är bara som det sägs, sa han. Ta till exempel Sean Connery. Hade det varit sexigt hade han säkert spelat James Bond utan tupé. Nej, alla gubbar vill ha hår. Så är det.

Och alla gummor vill se ut som Sophia Loren i provrummet, tänkte jag.

Men så är det nu inte. Och det är kanske inte bara aprilsolens fel. Det är bara att härda ut till höstmörkret sakta och varsamt sänker sig över oss.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS