Därför är jag less på kontantkramandet - News55
Annons
Annons

Därför är jag less på kontantkramandet

Annons
Annons

Det finns oftast gott om människor som vill klamra sig fast vid sådant som de varit vana vid i hela sitt liv. Det är kanske mänskligt men inte sällan också lite tragiskt. Ändå hade jag inte väntat mig att riksbankschefen skulle använda en helsida i Dagens Nyheter för att sjunga de kontanta pengarnas lov.

Visst, sedlar och mynt har inte helt spelat ut sin roll och ett antal år till så kommer de att finnas kvar i samhället – men klagosångerna över att många bankkontor har blivit kontantfria klingar rätt illa. Så förbaskat svårt är det inte att få tag på kontanter om man nu anser att det är nödvändigt, men Stefan Ingves förslag på onsdagen om en lag som tvingar bankerna att behålla kontanterna riskerar att fördröja den övergång till smartare betalningar som vi har varit på god väg mot.

      LÄS MER: Ingves föreslår lag om kontanttvång

Jag inser att det kan finnas en och annan av News55:s läsare som ingår i gruppen kontantkramare. Jag har sett gallsprängda protestinsändare i kontantfrågan i rätt många år nu, och jag har hela tiden haft lika svårt för attityden. Det är som om de gammalmodigt ilskna bara såg nackdelar med kreditkort och mobilbetalningar men bara fördelar med kontanterna.

Annons
Annons

Få av oss är nog medvetna om hur många människor som avlönas för att transportera sedlar och mynt kors och tvärs över vårt land, 365 dagar om året (ja en dag till i år). Pengatransporterna har en betydande klimatpåverkan, för att inte tala om säkerhetsriskerna som kontanter orsakar. Både för personal på banker och butiker och för allmänheten.

Det finns förmodligen också människor som tror att kontanter ”inte kostar någonting”. Men samhällets samlade kostnader för sedlar och mynt har beräknats till över 10 miljarder kronor per år. Det är vi alla som betalar!

      LÄS MER: Bråttom bli av med 4,3 miljarder

Ja, jag vet att det finns människor som ogillar kreditkort och smarta telefoner, eller som inte anser sig klara av att hantera den nya tekniken. I många fall är det nog en inlärd hjälplöshet. Och om man inte kan betala på Coop eller Pressbyrån med ett kontokort så är det möjligen diskutabelt om man verkligen ska anförtros pengar i form av sedlar.

Jag är less på kontantkramandet. Snart vill ni väl ha checkarna tillbaka också?

Annons

Jag skulle tro att riksbankschefens debattartikel där han ”klämmer åt” bankerna för att de ska ta sitt ansvar mot kunderna egentligen inte handlar om kontanter. Och sanningen är ju att vi kunder varje år ändrar våra beteenden och mer eller mindre självmant har vänt sedlar och mynt ryggen. Det är bra för miljön och det minskar rånrisken – och om vi går över mer till att betala direkt med mobilen så kan vi nog slippa den groteska överproduktionen av papperskvitton som ändå går direkt i butikernas och restaurangernas sopkorgar.

Gilla gärna pengar – men gör slut med kontanterna!

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Vad är det partistrategerna inte förstår?

     

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. "Senior" vid 55 - är det ett skämt?

  2016 fyller jag och drygt 116 000 andra svenskar 55 år och bjuds in i den stora seniorfamnen. Vi ka...

  Maria Fröjdh
 5. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Därför är jag less på kontantkramandet
Läs nästa artikel Därför är jag less på kontantkramandet Därför är jag less på kontantkramandet