Vi "förlorar" inte "kampen" mot cancer - News55
Annons
Annons

Vi “förlorar” inte “kampen” mot cancer

Annons
Annons

Så möts vi återigen av rubriker som säger att en känd person ”förlorade kampen” mot cancer. Den här gången är det författaren Henning Mankell som blivit ”besegrad”, och för inte så länge sedan har vi sett liknande rubriker om Magnus Härenstam samt fotbollsspelaren Klas Ingesson.

Det slår mig att i konsekvensens namn borde i så fall varje dödsannons lyda ” … (fyll i namn) förlorade kampen mot … (fyll i sjukdom)”, vilket ter sig absurt. Eller kanske ska man bara säga att döden vann och livet förlorade? I så fall innebär det att vi alla till slut blir ”förlorare”.

      LÄS MER: Omvärlden sörjer Henning Mankell

Henning Mankell ”förlorade” inte mot cancern. Det handlar inte om en boxningsmatch mellan två motståndare där en går ut som segrande och den andra har misslyckats. Nej, så här är det:

Cancer är en grupp av sjukdomar som beror på att en av kroppens egna celler löper amok. Cellen börjar dela sig okontrollerat och blir fler och fler och till slut börjar den tränga ut de normala cellerna och kan även sprida sig i kroppen. Det är då vi får symtom. Från den första cancercellen tills att vi kan upptäcka tumören kan det gå tjugo år.

Annons
Annons

Vi har fått allt bättre behandlingar mot cancer vilket innebär att ungefär hälften botas och många av de som inte botas kan leva länge med sin sjukdom. Ibland lyckas de behandlingar vi har inte bota eller stoppa upp sjukdomen och då kan patienten dö. Men det är INTE den sjuke som har ”misslyckats”, ”förlorat” eller ”besegrats”.

      LÄS MER: “Nu gäller det mig – Intervju med Harald Norbelie

Cancer handlar om sjukdomar som patienten inte kan styra över. Det är sjukvårdens uppgift att göra sitt yttersta för att patienten ska botas. Ibland går det, ibland inte och det enda patienten kan bidra med är att inte säga nej till behandlingar.

Är vi då maktlösa som individer? Nej, det finns två aspekter som vi kan påverka. Den ena är att vi lever så att vi inte ökar risken att få cancer. Den andra är att vi går till läkare när vi får symtom som kan bero på cancer.

Att tala i termer av att människor ”förlorar” eller ”besegras” är att skuldbelägga de som går bort i en cancersjukdom. Det antyder att om de bara kämpat hårdare så hade de överlevt och så är det inte. Så låt oss sluta uttrycka oss i dessa termer och istället ägna oss åt att sprida budskapet att cancer kan förebyggas och att tidig upptäckt är viktig. Där har vi alla en uppgift.

      LÄS MER: Mitt livs svåraste intervju


Stefan Einhorn,  professor och cancerläkare samt författare

Populära erfarna tankar

 1. Varför handlar inte EU-valet om politikernas slöseri?

  Bara en liten vecka kvar till EU-valet. Dags att bestämma sig: vem ska jag rösta på? Parti eller...

  Aina Bergvall
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Var finns samvetet hos våra makthavare?

  ”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada” säger Moderaternas partiledare Ulf K...

  Aina Bergvall
 4. Kvinnors frihet måste alltid bevakas och försvaras

  Föreställ dig att du är tonåring! Föreställ dig att du måste gå hem direkt från skolan...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 5. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Vi "förlorar" inte "kampen" mot cancer
Läs nästa artikel Vi “förlorar” inte “kampen” mot cancer Vi “förlorar” inte “kampen” mot cancer