Därför kommer Arne alltid att finnas där - News55
Annons
Annons

Därför kommer Arne alltid att finnas där

En del saker här i livet ska finnas för evigt. Som Arne Weise, till exempel. Arne ska alltid finnas där. Han är en del av vårt liv, vilken generation vi än tillhör. Själv ar jag haft förmånen att känna Arne, både genom jobbet och privat, i över 40 år.

Annons
Annons

Weise kom till Sveriges Radio 1952 och när det nya mediet televisionen drog igång några år senare var unge Weise städslad som programledare för både ungdomsprogram och filmkrönika. Några decennier senare blev Arne Weise en av Sveriges populäraste tv-profiler genom att leda frågesporter som 21 och Kungagiven. Han blev chef för SVT:s naturavdelning och ledare för Mitt i naturen. Hans röst ledde oss genom Afrikas savanner till Sydamerikas regnskogar.

En viktigt plats i svenska folkhemmet tog Arne 1972 då han blev julvärd i SVT, en uppgift han fick fullfölja hela 27 gånger. Med sin varma framtoning och empatiska utstrålning kom Arne att personifiera julen för framför allt många ensamma tv-tittare. För oss alla började julen först när Arne tänt sitt ljus 15.03 på julaftonen.

Vi träffades ett par gånger om året i Cannes, Arne och jag.  är pågick en tv-mässa och Arne var viktig inköpare av naturprogram och jag skrev om tv och bevakade mässan. Jag och min fru hade åtskilliga middagar och kvällar med Arne här nere. Arne älskade Rivieran, han hade under en period bott i Italien, och under senare år pratade vi ofta om att han skulle komma ner och ännu en gång bo på sitt favorithotell Martinez. Den resan blev aldrig av.

Annons
Annons

Vi bodde grannar på Gärdet i Stockholm och träffades både i lokala ICA-butiken och ofta på olika kändistillställningar. Arne älskade festerna och uppmärksamheten. Han älskade sin publik och tog sig alltid tid för de som kom fram och hälsade på honom. Och det gjorde de ofta. Vi delade taxi hem från en tillställning en gång och den unga kvinnliga taxichauffören blev alldeles till sig då hon upptäckte att det var hennes idol Weise som klev in i bilen. Hon plockade fram ett autografblock ur handskfacket och fick en personlig hälsning. Hennes dag var räddad. Och Arnes.

Att Arne älskade rampljuset var ingen hemlighet, han kunde driva med bilden av sig själv. Under sina sista år gick han gärna på event, lät sig fotograferas och tog en taxi hem. Ett uttalande har tillskrivits honom: ”Ser jag en fotograf så springer jag. Och har jag tur hinner jag ifatt honom efter hundra meter.” Det var naturligtvis inte sant. Men ganska nära sanningen.

Arne Weise dog onsdagen 25 september. Han hann aldrig uppleva sin sista planerade stora fest, 90-årsdagen 28 februari 2020. Men vi kommer att fira honom då. Och vi behöver inte vänta till julafton- vi tänder ett ljus för Arne i kväll.

Populära erfarna tankar

 1. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Hur beter sig folk i tunnelbanan?

  Christina Kellberg skriver under “Erfarna tankar” om hur tunnelbaneresan har förändrat...

  Christina Kellberg
 4. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
 5. Sverker Olofsson: Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra?

  Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra. Häromdagen...

  Sverker Olofsson
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Därför kommer Arne alltid att finnas där Därför kommer Arne alltid att finnas där