Därför ska du älska den hatade skatan - News55
Annons
Annons

Därför ska du älska den hatade skatan

Annons
Annons

Du har också hört det.

Hur en kvinna plötsligt kallas för ”skatan”. Det är inte menat som beröm, tvärt emot. I nidbilden av skatan ligger att hon är tjuvaktig, ständigt snattrande och dessutom i pråligaste laget. En dag när inte håret velat lyda kam och borste kan också frisyren komma att kallas för skatbo. Allt egenskaper som slentrianmässigt kan tyckas passa för fruntimmer man inte är särskilt förtjust i.

Till saken hör att den mänskliga ”skatan” sannolikt har fyllt åtminstone 50, troligen lite mer.

      LÄS MER: 50-plussare hetare på jobbmarknaden

Men hur orättvist är inte detta! Här rör det sig om en varelse som är ett enda stort föredöme! Förvisso har skatan, som är en av Sveriges allra vanligaste fåglar, en hel del gemensamt med många moderna kvinnor. Den är klädd i svart och vitt. Den är social och uppehåller sig gärna nära människor, som ville den umgås. Den är smart. Den är monogam, byter ogärna partner. Om den ena halvan i paret dör söker sig överlevaren dock en ny livskamrat, en yngre … Den är allätare och visst, ett intresse för blänkande och glittriga föremål har kunnat konstateras. Vem kan kritisera det?

Denna ståtliga fågel skulle säkert jagas land och rike runt för sin skönhet av ornitologerna med de största teleobjektiven om den bara vore sällsynt.

Annons
Annons

      LÄS MER: Domherren Henrietta kom tillbaka efter sju år

Nu är den inte det. Vi möter skatorna dagligen och då kan man också konstatera att ännu ett positivt drag är tydligt: skatan har humor. Har man sett den retas med katter och hundar råder inget tvivel om att fågeln roar sig på den fyrbentes bekostnad, allt under glada skratt.

På bostadsmarknaden är skatan också exemplarisk. Boet byggs uppe i en trädkrona, av sinnrikt sammanflätade kvistar, inredd med jord, lera och torrt gräs och annat som gått att hitta på marken.

Både hane och hona jobbar med bygget och paret återvänder med största sannolikhet år efter år till samma bo. Ibland ökas det på med fler våningar. Om skatorna bestämmer sig för att bygga nytt får andra fåglar flytta in, i andrahand, så att säga.

      LÄS MER: Högt tryck på bostadsbyggandet

Annons

”Pica pica” heter skatan på latin och så heter också den hyllade långfilm (från 1987) i vilken skators liv skildrades. Den kan möjligen vara svår att komma över i dag – men vi kan se åtminstone kortfilmsformatet “IRL” – In Real Life – utanför de flesta köksfönster: metalliskt blänkande fjädrar i solskenet, en mjuk start som övergår i glidflygning, en plötslig djupdykning mot något ätbart och så, nästan ohörbart, försvinner fågeln snabbt in i boet till de hungriga ungarna (de kläcks nu i dagarna).

Så om epitetet ”skata” ska användas igen, i negativ betydelse, är man fel ute. Kanske kan det användas, men då med ett helt annat tonfall, med inbyggd värme och stor beundran. Möjligen också med ett stänk av avund inför denna skönhet som besitter så många goda egenskaper!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

 1. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 2. "Senior" vid 55 - är det ett skämt?

  2016 fyller jag och drygt 116 000 andra svenskar 55 år och bjuds in i den stora seniorfamnen. Vi ka...

  Maria Fröjdh
 3. June Carlsson bröt marken i "männens värld"

  Om en månad skulle June Carlsson ha fyllt 71. Hon var en av de kvinnor som ofta syntes i tv-ruta...

  Aina Bergvall
 4. Här i USA är döden smaklös - men en del av livet

  Cape Coral, Florida. När grannarna har gått och hon diskat upp kaffekopparna och satt in sista...

  Carl-Ingemar Perstad
 5. Utan min hörselskada hade jag knappast blivit politiker

  När jag stolt tog plats i riksdagen 2002 var jag en av få som bar synliga hörapparater.

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Därför ska du älska den hatade skatan
Läs nästa artikel Därför ska du älska den hatade skatan Därför ska du älska den hatade skatan