News55
Detta är en sponsrad artikel

Den gamle och Medelhavet - på de sydligare breddgraderna är ålder en merit

Artikelbild
Foto: Jurek Holzer/SCANPIX
Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth
Uppdaterad: 27 sep. 2015Publicerad: 27 sep. 2015

Åldersfixering kan ta sig olika uttryck. I Sverige hyllar vi ungdomen och associerar den med framtidstro och kraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I många andra kulturer är det tvärtom en fördel att vara äldre. Hög ålder förknippas med visdom, trygghet och kompetens. Det gäller inte minst i Asien där politiker och näringslivsföreträdare ofta inte bara är 50+, utan 70+. Födelseåret är där inte något hinder för framgång, även om mörkt hårfärgningsmedel förefaller vara en storsäljare. Någon som sett en kinesisk makthavare med grått eller vitt hår …?

Inom Europa är skillnaderna stora mellan syd och nord. I Medelhavsländerna värderas fortfarande ålder och erfarenhet. Min väninna Caroline Fleetwood som är 60+, och ambassadör i Portugal, hävdar med bestämdhet att hon inte skulle blivit lika respekterad om hon varit 15 eller 20 år yngre.

      LÄS MER: Laila Bagge – “den här förbannade åldersfixeringen”

Nu ämnar jag inte jämföra ländernas förvärvsfrekvens, tillgång till barnomsorg, föräldraledighet och andra parametrar som gärna lyfts fram när Sverige blickar ut från toppen av jämställdhetstronen. Här ÄR det svårt för andra länder att konkurrera.

Men jag fortsätter på ambassadörsspåret och ringer upp Ruth Jacoby, även hon 60+ och till helt nyligen vår ambassadör i Italien. Är det lättare att vara äldre kvinna i Rom och Milano, än i Stockholm och Malmö?

”Absolut”, svarar fru Jacoby, ”inte bara äldre kvinnor, utan även äldre män, möts där med självklar respekt och vördnad. Tilltalet är ett annat – vänligare – och äldre är inte undanskuffade. Att vara gammal kan i Italien snarast vara en merit”, fortsätter hon och nämner som exempel den beundrade president Napolitano, som avgick tidigare i år, 90 år gammal.

Därtill förefaller en äldre signora eller senhora ha rätt att förbli just kvinna långt högre upp i åldrarna i till exempel Italien, Spanien och Portugal, än i Sverige. Medelhavskvinnan visar gärna upp sin kropp och bär gladeligen urringade och ärmlösa klänningar, även om armarna fått rejäla gäddhäng. Hon använder smink, smycken och höga klackar – långt efter 55-årsdagen.

Här hemma i Sverige klär vi ned oss, i synnerhet efter fyllda 55. Vi vill inte sticka ut. Det betyder mer sedesamma urringningar, långärmat, lågklackade skor och diskret makeup. Praktiskt, men – håll med – rätt tråkigt.

ANNONS

      LÄS MER: “Jag är 55 år – låt mig vara”

”Ungdomskulten är alls inte lika framträdande i Portugal som i Sverige”, tycker min väninna i Lissabon. ”Utan att vilja idyllisera kan jag konstatera att de ekonomiska realiteterna gör att generationerna också är mer beroende av varandra.”

Ruth Jacoby spär på: ”I Sverige finns det egentligen bara tjejer; unga tjejer, medelålders tjejer, äldre tjejer. I Italien finns det äldre damer och kvinnor, liksom unga flickor. Det existerar ett vuxenmode, som är snyggt och värdigt. En italiensk äldre kvinna vet sitt värde och skulle aldrig klä sig som en tonåring, så som kvinnor gör i Sverige.”

      LÄS MER: Klä dig som din ålder

Oberoende av varandra nämner båda dessa kvinnliga ambassadörer det naturliga umgänge över generationsgränserna som så ofta saknas i Sverige. Men även i Portugal och Italien börjar mycket att ändras; inom såväl näringsliv som politik strävar man nu efter att få in fler yngre förmågor. Mixen är lösningen – erfarenhet möter ungdomlig entusiasm – men förhoppningsvis med ömsesidig respekt!
Fotnot: En färsk undersökning gjord av Pricewaterhouse Coopers i London visade att endast åtta procent av alla högre chefer har den strategiska kompetens som krävs för att lösa de mest utmanande affärskritiska problemen i sina företag. Men glädjande nog, meddelar PwC i sin rapport, finns lösningen runt hörnet. Det är kvinnor över 55 som står för den. Förklaringen är att de har helikoptersyn och helhetsperspektiv.

ANNONS