Inte bara gubbar som går till historien - News55
Annons
Annons

Inte bara gubbar som går till historien

Annons
Annons

Historia skrivs naturligtvis hela tiden, ord för ord, sida för sida, minut för minut, dag för dag och så vidare i all oändlighet. Det gäller också massmediebranschen.

Kanske tycker du ändå att den är historielös sedan Lars Johan Hierta och Olof Lagercrantz dog? Men det är den faktiskt inte. Och det behöver inte alltid vara en gubbe som står för det man minns, det som går till historien. I svensk populärpress har det på senare år gång efter annan varit en pigg tjej som gått i bräschen, tagit upp frågor som manliga redaktörer skyggat inför, hävdat sin övertygelse om att “kvinnor kan” – och att de kan det långt upp i åren. År som de dessutom inte bör skämmas för, eftersom de gett erfarenhet och klokskap.

      LÄS MER: Alla har rätt till Internet – även på äldreboendet

Du vet redan att jag syftar på Amelia Adamo. I februari fyller hon 70 och hon har alldeles nyss avgått från rollen som omslagsflicka på sin senaste skapelse, magasinet M, tänkt för kvinnor som är 50+. I tio år, alltså ända sedan starten, har Amelia prytt omslaget, i olika stilar, med kläder och nästan utan också, i noggrant utvalda färger och så där slarvigt hårrufs som bara en riktigt dyr frisör kan åstadkomma. Lägg därtill iögonenfallande smycken och du har stilen komplett!

Annons
Annons

I dagarna är årets andra nummer av M ute hos prenumeranter och i butiker, och det visar sig att nu har Amelia krympt. Kvar finns en liten bild av henne i tidningens huvud, men själva omslagsflickan är en importerad amerikansk gråhårig 60-åring. Hon passar förstås också in under Amelias egenhändigt skapade etikett “mappie”, som står för mogen, attraktiv pionjär. Fler sådana ska följa och locka till läsning, ingen av dem lär hålla i tio år som sin föregångare! Hur som helst har vi sett ett nytt kapitel i den svenska massmediehistorien stängas.

Det är väl lite tidigt att gratulera Amelia på födelsedagen, men det blir säkert inte ett kalas i största tysthet utan snarare en riktig brakfest. Återstår att se vad födelsedagsbarnet tar sig för på väg mot de 80. På med klackarna, håll i hatten!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

 1. "SVT har ålderspanik"

  Att SVT som regel sparkar ut medarbetare som passerat 67 år kan man ha många synpunkter på. Men d...

  Leif Schulman
 2. Banken tar inget ansvar när 82-åring miste allt

  ”Hon blev helt förkrossad. Det här var ju hennes livsbesparing. Det här har hon sparat på i he...

  Sverker Olofsson
 3. Artur Ringart: Därför får vi aldrig glömma

  När högerextrema krafter idag växer i Sverige och Europa, ska vi komma ihåg vår historia. Nazis...

  Artur Ringart
 4. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 5. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Inte bara gubbar som går till historien Inte bara gubbar som går till historien