Hur är det då möjligt att alla dessa smarta kvinnor hamnat hos Liberalerna? - News55
Annons
Annons

Hur är det då möjligt att alla dessa smarta kvinnor hamnat hos Liberalerna?

Av alla resultat i valet till EU-parlamentet är ett av de mer fascinerande Liberalernas ytterst knappa överlevnadsmandat. Med 0,1 procents marginal fick partiet in sin till alldeles nyss helt okända kandidat Karin Karlsbro. Hon fick hoppa in när Cecilia Wikström fick silkessnöret på grund av sitt arbetssätt, som verkade gå ut på att hennes dygn hade sisådär 36 timmar – Wikström var dels EU-parlamentariker, dels aktiv som styrelseledamot i flera företag, allt synnerligen välbetalt.

Annons
Annons

Om Wikströms sätt att sköta jobbet kan man självklart ha olika uppfattningar. Men en sak är ändå klar: hon var en erfaren politiker som gjorde sig både sedd och hörd i Bryssel.

Därmed är hon en i raden av dugliga fruntimmer som valt att höra hemma i det som förut hette Folkpartiet.

Man kan faktiskt säga att det började med Selma Lagerlöf, som var kommunalpolitiker i Värmland och en av dem som skrev under uppropet för Folkpartiets bildande 1934.

Ingrid Segerstedt Wiberg satt i riksdagen och blev en framstående och vitt respekterad röst i freds- och flyktingfrågor.

Ingrid Gärde Widemar tog också plats bland de folkvalda. Hon blev landets första kvinnliga justitieråd.

Där fanns Anne Wibble som blev Sveriges första kvinna på finansministerposten.

Där fanns och finns fortfarande den fantastiska Barbro Westerholm, som är äldst i riksdagen och som verkligen gjort skillnad i socialpolitiken genom åren.

Birgitta Ohlsson, f d EU-minister,  är en strålande, engagerad och engagerande debattör, men när hon utmanade Jan Björklund om partiledarjobbet blev det för mycket. Hon förlorade striden – och klev av.

Som EU-kommissionär har Cecilia Malmström imponerat, redo för knivskarp argumentation på snart sagt vilket modernt världsspråk som helst. Så imponerande! Men nu vill hon inte vara med längre.

Annons
Annons

Maria Arnholm, f d minister, offrade sig och blev partisekreterare när där blev ett hål som var svårt att fylla. Där är hon kvar.  Inget enkelt jobb, förvisso, speciellt inte som väljarsympatierna ser ut.

Hur är det då möjligt att en så lång rad kanonsmarta kvinnor – de är förstås fler än namnen på min lista här – hamnat  i ett politiskt parti som är så oförmöget att värva röster, att föra en politik som vanligt folk gillar?

Nu vill ännu en kvinna bli partiets ledare. Nyamko Sabuni har varit minister också hon, visserligen omdebatterad men skarp i repliken och hon ger tydligt intryck av att vara välmöblerad bakom pannbenet.

Får hon jobbet? Inte en aning.

Men vad jag verkligen undrar över, det är hur alla dessa klyftiga damer väljer att stanna i en omgivning som de allra flesta svenska väljare inte verkar ett skvatt roade av. Någonting måste vara fel på Liberalerna.

Populära erfarna tankar

 1. Rapport från en frivillig karantän - del fyra

  Det är mycket mer spännande att dra upp rullgardinen här i Karantänen. Är det grått och kyligt...

  Marianne Rundström
 2. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Rapport från en frivillig karantän - del tre

  DAG 5 Morgonpromenaden avklarad.  Det är viktigt med rutiner, kanske alldeles särskilt när man...

  Marianne Rundström
 5. Rapport från en frivillig karantän

  DAG 1 Jag vrider om nyckeln i låset och ska inte återvända till mitt hem på ett tag. Okänt hur...

  Marianne Rundström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hur är det då möjligt att alla dessa smarta kvinnor hamnat hos Liberalerna? Hur är det då möjligt att alla dessa smarta kvinnor hamnat hos Liberalerna?