Det ska inte finnas någon ångervecka i Sverige för terrorister - News55
Annons
Annons

Det ska inte finnas någon ångervecka i Sverige för terrorister

Annons
Annons

Igår slog barbarerna till igen. Terrorattackerna i Bryssel kom inte som någon överraskning. Frågan var bara var och när det skulle hända nästa gång. Men de var ändå en obehaglig påminnelse om hur vår värld ser ut idag.

Attackerna på det öppna, demokratiska samhället fortsätter och livet har blivit ett ännu större lotteri än tidigare. Det gäller att inte vara på fel plats vid fel tidpunkt.

      LÄS MER: Min son kunde ha blivit offer för ett terrordåd

Den här gången var det drygt 30 som mördades och 212 som skadades, varav tre svenskar. Även om det känns svårt att inse, måste vi acceptera att så här kommer det att vara i vår del av världen i framtiden. De fanatiska barbarerna ser alla oss västerlänningar som sina fiender. De är onda och de är hänsynslösa.

Jag tror att det enda som biter på ondska är makt. Makten kan se ut på olika sätt och när det gäller IS eller Daesh , som har tagit på sig mördandet i Paris och mördandet igår i Bryssel, så finns ingen annan lösning än att med alla medel krossa rörelsen. Det går inte att tala med ondska.

IS eller Daesh har slaktat, förföljt och förslavat oliktänkande i Syrien och Irak. De har varit totalt hänsynslösa. Ingen har skonats. Kvinnor och barn har utnyttjats. Och de gör allt i religionens namn.

Annons
Annons

Jag reagerar starkt på att det finns radikaliserade ungdomar från Europa och andra delar av världen som har sökt sig till IS för att få genomföra bestialiska handlingar utan att bestraffas. Varför är de så tillgängliga och påverkbara? Har de inte fått samma syn på människors lika värde som vi andra i det öppna, demokratiska samhället?

      LÄS MER: Vad hände med det hyllade begreppet trygghet?

Här i Sverige har vi till exempel tagit emot många familjer som har flytt från sina hemländer på grund av krig och förföljelse. Från de här familjerna har sedan ungdomar, som har vuxit upp i Sverige, radikaliserats och värvats till IS. De har blivit övertygade av religiösa ledare och valt att lämna Sverige för att söka krig och våld. Just det som deras familjer flydde ifrån.

Idag kan alla som vill hitta den information de vill ha via internet. Ingen kan säga att han eller hon inte visste något. Och alla har en möjlighet att göra ett val.

Jag är medveten om att mina tankar blir primitiva, men jag blir så förvånad över den flathet som jag tycker att vi visar de som återvänder till Sverige efter att ha genomfört brottsliga handlingar utomlands i IS namn.

Men även jag håller på att radikaliseras.

Annons

De svenskar som väljer att lämna Sverige och bli jihadister  är inte välkomna tillbaka. De har gjort sitt val. Sverige kan inte vara en fredad plats där terrorister kan återvända och läka sina sår. Det ska inte finnas någon ångervecka  i Sverige för barbarer. Jag hör på nyheterna på TV att 300 radikaliserade ungdomar har lämnat Sverige. 135 av dem har kommit tillbaka. Säpo måste ha kontroll på dem. För mig är de en tidsinställd bomb.

      LÄS MER: Hur ska de unga hitta sin livsglädje igen?

Jag har inte lösningen på terrorattentaten. Ska vi behålla vårt öppna samhälle kommer de att fortsätta. Frågan är bara var det smäller nästa gång? Vilka oskyldiga som har förlorat i livets lotteri.

Och en sak till … I nyhetsrapporteringen från mellanöstern talas det ofta om IS-krigare. Sluta att kalla dem det. De är barbarer och terrorister. Döm dem för deras handlingar.

Populära erfarna tankar

 1. Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

  I januari 2017 dog min pappa, 89 år gammal. Det var ofattbart då och är fortfarande. Efter pensio...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Så undviker du att framstå som en digital relik

  Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är...

  Ulrika Good
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför kastade någon syra i hennes vackra ansikte?

  Jag går ombord på tunnelbanevagnen och ställer mig i gången. Snett framför mig sitter en vacker...

  Christina Kellberg
 5. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Det ska inte finnas någon ångervecka i Sverige för terrorister
Läs nästa artikel Det ska inte finnas någon ångervecka i Sverige för terrorister Det ska inte finnas någon ångervecka i Sverige för terrorister