Annons
Annons
Annons

Ge Povel Ramel hans plats i Sveriges Music Hall of Fame!

Annons

Det är inte vem som helst som får finnas i den svenska musikens finrum, Swedish Music Hall of Fame. Så ska det naturligtvis vara. Ändå är det obegripligt att en av de absolut självklara fortfarande inte fått sin rättmätiga plats där.

Jag tänker på Povel Ramel (1922-2007). Ett musikaliskt geni, varken mer eller mindre. Skrev fantastiska melodier, superba texter, hanterade pianot som en virtuos , sjöng jättebra, uppträdde på scenen med en självklarhet som är få förunnad – och då var han ju ändå ingen ”snygging” som kunde charma den kvinnliga publiken bara genom att se bra ut!

Swedish Music Hall of Fame bildades för bara fyra år sedan. Hittills har 39 personer eller grupper valts in av en särskild jury. Alldeles nyligen förkunnades att åtta nya medlemmar fått den äran, bland dem The Cardigans, Barbro “Lill-Babs” Svensson och (postumt) Calle Jularbo.

Jag säger inte att någon i de redan utvaldas skara inte borde vederfarits äran. Men ja, jag hävdar med största bestämdhet att det är upprörande att man gått förbi Povel inte en utan FYRA gånger!

Den som upplevt Povel Ramel på scenen är en rikare människa. Själv hade jag turen att växa upp med Knäppupp-älskande föräldrar. Och eftersom det var svårt att få barnvakt fick ungen (jag) följa med till den närbelägna stad där Felix Alvos Blåställ restes – ja, det var så det kallades, cirkustältet på vars scen man såg Knäppupp-revyerna och mötte musikhistoriska storheter med komiska supertalanger som Martin Ljung, Brita Borg, Leif Asp, Birgitta Andersson, Hans Alfredson och Monica Zetterlund. Listan kan göras mycket längre. Härligt var det, utan undantag!

Senare i livet såg jag Povel så snart det var möjligt: tillsammans med Beppe Wolgers på Orionteatern, med Wenche Myhre på Börsen, med Sven Olssons trio på Djurgårdsbrunn, i ”Tingel Tangel” på Tyrol för att ta några exempel. Min första LP med musiken från ”På avigan” slet jag ut, mycket på grund av ”Den sista jäntan” som Povel skräddarsydde för Monica Z och ”Håll musiken igång” som de båda gjorde som oförglömlig duett.

Alla dessa fantastiska musikupplevelser som har sin upprinnelse i den Ramelska hjärnan – hur kan de ha undgått Anna Charlotta Gunnarsson och de andra i SMHoF:s jury? Det kan omöjligt handla om ungdomligt oförstånd, juryn är snarare medelålders. Och visst inser jag att dagens 20-åringar inte tillhör fanklubben. Men särskilt om man själv är verksam i och rent av är en auktoritet inom underhållningsbranschen måste man veta, måste man inse hans storhet! Hade han så att säga ”fötts på engelska” hade han varit världsberömd.

Grundtanken bakom SMHoF är att ”hylla rikedomen i den svenska musikskatten och att bygga broar mellan generationer”. Man ska också ge ”ett erkännande till personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken.” Bra! Povel Ramel passar perfekt.

Det är dags att starta en regelrätt kampanj inför valet 2018. Ska vi bilda en lobbygrupp? Mailbomba jurymedlemmarna? Tipsa dem om att Povel finns både på SVT Play, Spotify och Youtube? Ställa oss och demonstrera med plakat utanför Pop House (med Abba-museet) på Djurgården, där SMHoF är inrymt?

Det måste bli femte gången gillt. Man kan inte med bibehållen självaktning påstå att rätt medlemmar valts in så länge man förbigår ett av våra största genier, en nyskapande stjärna med glans som aldrig bleknar. Den skulle lysa upp hela Sveriges Music Hall of Fame.

Ge Povel Ramel hans plats i Sveriges Music Hall of Fame!

Annons

Populära erfarna tankar

 1. Artur Ringart: SVT sviker de ensamma i jul

  När jag läste att årets julvärdar skulle vara förinspelade och inte vara med i direktsändning...

  Artur Ringart
 2. Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt!

  ”Vad fan får jag för pengarna?” undrar Svenskt Näringslivs ordförande och konstaterar att ha...

  Sverker Olofsson
 3. Först nu inser jag hur värdefull en väl fungerande kropp är

  Länge förnekade jag fakta. Detta kunde absolut inte hända mig, bara andra. Men i somras blev läg...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 4. När medias tungviktare hamnar i folkdomstolens giljotiner

  ”Undvik onödig namn- och bildpublicering såvida icke ett oavvisligt allmänintresse så påbjude...

  Paul Ronge
 5. Inför en Metoo-timme på nästa personalmöte

  Det börjar bli många kollegor nu. På båda sidor. Både de som under lång tid burit på skam, sk...

  Kattis Ahlström
Visa fler erfarna tankar

Senaste nytt

 1. 23:20 Bussar stoppades efter blixthalka

  Under torsdagskvällen ställdes samtliga bussturer i Örnsköldsvik in, rapporterar Allehanda. Det...

 2. 23:10 Nordkoreas FN-sändebud möter säkerhetsrådet

  När FN:s säkerhetsråd samlas till möte på ministernivå om krisen på Koreahalvön kommer Nordk...

 3. 23:00 Flera knivhuggna i Nederländerna - två döda

  Minst två personer har dödats och flera har skadats sedan de knivhuggits i staden Maastricht i Ned...

 4. 22:44 Rosa våldsman jagas efter misshandel

  Två skadade personer, en man och en kvinna, hämtades av en ambulans efter att ha kört av vägen i...

 5. 22:14 Nedåt på Wall Street

  USA-börserna backade på torsdagen, bland annat sedan investerarna börjat oroa sig för att Trumps...

Visa fler nyheter
Annons