Gör om. Gör rätt, Stefan Löfven - News55
Annons
Annons

Gör om. Gör rätt, Stefan Löfven

Annons
Annons

Det är svårt att inte bli berörd av all välvilja som det svenska folket visat den senaste veckan. När jag var ung talade vi ofta om solidaritet. Solidaritet med de svaga och med de som har det sämre. Vi protesterade och gjorde uppror för att peka på orättvisor i samhället.

I dag är det vanligt med andra tongångar. ”Tänk på dig själv och skit i andra”, är ett budskap som allt som oftast kommer igen. Det är därför det har varit så fantastiskt vackert att konstatera att när det verkligen gäller ställer det svenska folket upp för de som behöver vår hjälp.

      LÄS MER: “Vi gör vad vi kan” – det privata initiativet som samlat in flera miljoner

Alla vet att vi just nu upplever vår största flyktingkatastrof i Europa sedan andra världskriget. Då, efter kriget, ställde Sverige också upp. Många människor som förlorat allt kom till Sverige. De var helt utblottade och Sverige välkomnade dem. Mina föräldrar var två av dem. Vår familj rotade sig här och i dag är vi en svensk-judisk familj med rötter i Vitryssland, Polen, Israel, Fagersta och Virsbo. Vi har vuxit i antal och bidrar till det svenska samhällets utveckling.

Annons
Annons

Det är i dessa dagar som regeringen kommer med beskedet att det ska bli svårare att skänka pengar till välgörenhet. Det har varit avdragsgillt att skänka pengar och den möjligheten tas nu bort i den kommande budgeten.

      LÄS MER: Slopade avdrag kan drabba flyktingar och sjuka

Utan att ta politiskt ställning i övrigt så kan jag konstatera att det är extremt dålig tajming, ytterst okänsligt och olycksbådande att regeringen i sitt nya budgetförslag vill förbjuda privatpersoner att få möjlighet att göra avdrag för gåvor till välgörenhet. De ideella organisationerna räknar med att bidragen kommer att minska med 250 miljoner om det här förslaget genomförs.

Varför är det här plötsligt en så viktig fråga i statsbudgeten? Det rör sig om pengar till de som behöver. Stefan Löfven talade i helgen om att det inte ska finnas några murar i hans Europa och samtidigt gör han det svårare för dem som vill hjälpa och ge. Människor som inte i första hand tänker på sig själva.

Tvärtemot socialdemokraterna och miljöpartiet tycker jag att det finns en poäng i att underlätta för människor som vill hjälpa andra. Att se det vackra i den solidaritet som nu manifesteras istället för att försvåra den. Därför är mitt enkla budskap till regeringen: Gör om. Gör rätt.

Populära erfarna tankar

 1. Skolan borde bejaka skolstrejken

  Jag blickar fascinerad ut över Mynttorget denna alldeles speciella fredag när ungdomar över hela...

  Marianne Rundström
 2. K-G Bergström: Därför är L ett utrotningshotat parti

  Det svenska  parti med den kanske stoltaste historien av de äldre partierna tycks nu hålla på at...

  K-G Bergström
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 5. K-G Bergström: Att politikerna aldrig lär sig!

  Det är en befogad slutsats av en av de mest skandaltyngda politiska veckorna på länge. Fyra eller...

  K-G Bergström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Gör om. Gör rätt, Stefan Löfven
Läs nästa artikel Gör om. Gör rätt, Stefan Löfven Gör om. Gör rätt, Stefan Löfven