Hatet sprider sig som en elak tumör - News55
Annons
Annons

Hatet sprider sig som en elak tumör

Annons
Annons

Fortfarande kan en tidning ringa mig för att få svar på en så kallad kortfråga. Senast hände det just före jul och en av frågorna var ungefär: ”Vad hatar du mest av allt”?

Jag blev helt ställd! Jag hatar ingenting! Det enda svar jag kunde ge var att jag möjligen hatar just ordet hata.

Ordet hata sprider sig som en elak tumör. Det används överallt: Hata fiskbullar, hata motståndarna, hata den eller den. Första gången jag tänkte på det var för nästan ett år sedan. En pojke på kanske 11 år var på väg in till en hockeymatch med sin pappa och TV var där. Jag hatar motståndarna, sade den lille grabben! Av flera skäl gav det en obehaglig bismak. Ett barn som säger sig hata, pappan som inte reagerar och det sändes i TV.

Det brukar ju sägas att ett ords innebörd anpassas till hur vi använder det. Det kanske är så? Å andra sidan används just orden för att påverka. Jag tror att ord kan marinera oss med ordets djupaste innebörd. Vi påverkar inte ordet utan ordet påverkar oss.

      LÄS MER: Judiska ordförande: Hatet är skrämmande

Annons
Annons

Visst finns det en tydlig koppling mellan ordet hata och nätmobbning. Bara det gör att vi bör hålla det borta från oss. Hata är ett ord som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Hata är raka motsatsen till att diskutera och söka gemensamma vägar. Hata hör möjligen hemma i den mörkbruna världen och det är väl ytterligare ett tungt skäl att hålla ordet på mattan.

Jag inser också att världen går inte under om någon säger sig hata blodpudding eller dåligt väder. Det blir en annan sak när ordet används mot en person, ett lag eller en grupp människor. Att tala med ordet hata bygger murar och lägger grunden för ett hårdare samtalsklimat. Jag tror att en upptrappning av språket har en tendens att växa och så småningom skapa motsättningar och ovänskap. I värsta fall kan det bli ännu värre.

Innebörden av ordet hat är ”djupt känd fientlighet” eller ”avsky”.

      LÄS MER: Trafikbråk slutade i slagsmål

I Dagens Nyheter häromdagen täcks hela förstasidan på Kulturbilagan av en bild på tre till synes mollstämda unga pojkar som undviker att titta på varandra. Rubriken är ”Trion som drivs av Stockholmshat”. När jag läser vidare får jag veta att det är en humorgrupp! Bilden ger att helt annat intryck.

Annons

Humorgruppen som hatar? Stockholmshatet kommer säkert att dra ner ett och annat skratt, men är det värt priset? Vilket ansvar har den som har tillgång till scenen är en viktig fråga? En annan fråga är varför den senaste tidens turbulens i kulturvärlden inte öppnat ögonen på reportrarna. Visst mår även en humorgrupp gott av en och annan kritisk fråga? Varför hata?

Just hatet är ju på väg att mala sönder delar av världen. Terror, krig och upprustning vinner terräng och allt bygger på hat. Man måste hata för att kunna förgöra varandra. Det minsta vi kan göra är att motarbeta hatet. En god början är att inte använda ordet.

      LÄS MER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

 1. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 2. Varför handlar inte EU-valet om politikernas slöseri?

  Bara en liten vecka kvar till EU-valet. Dags att bestämma sig: vem ska jag rösta på? Parti eller...

  Aina Bergvall
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. Därför blir män ensamma på ålderns höst

  ”Han har inga egna vänner!” sade min väninna olyckligt när vi nyligen hade lång pratlunch...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 5. Därför är folk så kränkta numera

  Du har säkert också tänkt det någon gång: “Varför är alla så kränkta nu för tiden?” Ja...

  Ulrika Good
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hatet sprider sig som en elak tumör Hatet sprider sig som en elak tumör