Hudvård för sol, vind och vatten för oss vuxna - News55
Annons
Annons

Hudvård för sol, vind och vatten för oss vuxna

Annons
Annons

Eftersom vi svenskar är lite svältfödda på sol och värme beter oss därför lite tanklöst så fort det strålar på oss. Vi har en benägenhet att hurtigt bege oss ut i skog och mark eller någonstans vid kusterna för att till varje pris ta vara på allt det i naturen som gives oss under de ljusa månaderna. Nu när sommaren börjar gå mot sitt slut passar många också på att boka restresor till varma länder.

Dock bör man se upp för solen vare sig man lapar den eller inte. Vi kan ändå skaffa oss den så efterlängtade solbrännan, utan att just bli brända. Nu har jag visserligen aldrig hört till dem som orkar ligga på en strand i timmar, det är jag för otålig för, men att solen lyser gläds jag åt och försöker då vara ute så mycket som det bara går. Med hjälp av ekologiska och noggrant framtagna sol- och hudvårdsprodukter, det vill säga krämer och ibland oljor, före, under och efter. Sol, vind och vatten är starka krafter som numer tas hänsyn till i vårdande syfte och det är bra om vi, både kvinnor och män, rustar vår hud för väderstrapatser.

      LÄS MER: Och så kommer det en gosse … med kjol!

Annons
Annons

Man kan aldrig vara tillräckligt noga med att återfukta huden. Speciellt när man blir äldre. Vi kvinnor har kanske ett naturligare förhållande till hur och när man ska smörja in sig, fast å andra sidan är min erfarenhet också att vi skapat nyfikenhet hos våra män kring hudvårdsprodukter. Män lockas till att peta i våra burkar i badrummet och själva testa. Mersmak uppstår, kan jag säga. Min man har numer egna produkter som han stolt baddar in i huden. Så jag tänkte dela med mig av mina egna erfarenheter och helt enkelt tipsa om de produkter som står på min badrumshylla!

Annons

Med åren har jag förstått att njuta av hudvårdsprodukter med hela kroppen. Vad man helt klart kan konstatera är att skönhetsprodukter de senaste tio åren har utvecklats i god riktning, det vill säga förbättrats med en medvetenhet om att huden är ett känsligt kapitel som inte tål kemiska gifter, men som ibland behöver en kemisk komponent som skydd. Motsägelsefullt eller hur? Det finns naturligtvis olika skolor och jag tror att man måste vara sin egen försökskanin och prova sig fram i krämdjungeln. Intressant är att flera kvinnliga entreprenörer här i Sverige, exempelvis den före detta modellen Emma Sjöberg, har insett att de kan dela med sig av sina egna erfarenheter om vad som är bra för att pigga upp en trött hud. Emma Sjöberg startade till exempel egen tillverkning av välgörande hudvård.

      LÄS MER: Textilindustrin är en stor bov i klimatdramat

Annons

Fler har förstått att tiden varit inne för att skapa ekologiska och botaniska produkter, nu senast Sandra von Rosen med sina ”hemgjorda” krämer. Jag har prövat hennes utslätande ögonkräm gjord på Sheasmör med en dos av A-, E- och F-vitamin och ett fuktighetsbevarande kroppssmör för att återfukta huden. Båda dessa är ljuvliga att använda efter en dag vid havet. Vi har även flera andra spännande svenska hudvårdsmärken som också har blivit internationellt erkända. Jag nämner det då det inte var så tidigare, trots att vi anses ligga före med mycket som har med välbefinnande att göra. Det mest bekanta var väl krämen LdB (Lait de Beauté) som den kände hårfrisören Knut Wulff komponerade och som i princip användes av hela svenska folket under många år i brist på annat.

Jag har alltid varit nogräknad och skeptiskt inställd och samtidigt försökt att hålla mig till producenter som jag vet ägnar tid åt att forska fram det bästa. Jag vill inte bli lurad!

      LÄS MER: Hur ska vi minnas vår historia?

Annons

En pionjär i reparerande hudkrämer var fysikern Max Huber som skapade en kräm som innehåller en väl bevarad hemlighet, en komposition av ingredienser ur havet som har helande effekt. Det tog honom tolv års forskning och 6000 tester på 1950-talet innan han kunde röja sin upptäckt och lansera den första krämen, Crème de La Mer. Jag har själv använt den i många år och måste tillstå att den är speciell och oerhört behaglig. I denna serie finns både solprodukter och andra specialkrämer.

På min hylla finns också franska hudvårdsprodukter som som jag upptäckte för några år sedan på apoteken i Frankrike och som jag också tycker har rätt inställning till naturlig hudvård. En favorit är en olja med en lätt väldoft som inte kladdar och som ger en ton av bronze. Den smörjer jag in kroppen med på kvällen när jag klär mig till middagen.

Inget farligt, bara välbehag, för det är vi värda, vi vuxna kvinnor.

Populära erfarna tankar

 1. Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

  I januari 2017 dog min pappa, 89 år gammal. Det var ofattbart då och är fortfarande. Efter pensio...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Så undviker du att framstå som en digital relik

  Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är...

  Ulrika Good
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför kastade någon syra i hennes vackra ansikte?

  Jag går ombord på tunnelbanevagnen och ställer mig i gången. Snett framför mig sitter en vacker...

  Christina Kellberg
 5. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hudvård för sol, vind och vatten för oss vuxna Hudvård för sol, vind och vatten för oss vuxna