Annons
Annons
Annons

Hur försvarar man sig i det kontantlösa samhället?

Annons

Jaha, så var det dags igen att dödförklara kontanterna. Om bara drygt fem år, närmare exakt den 24 mars 2023 kommer handlarna att tycka att det blir för dyrt att hantera kontanter och sluta att ta emot dem. Det är vad Handelsanställdas förbund kommit fram till i en rapport som de beställt av favoritforskaren och vapendragaren Niklas Arvidsson från KTH.

      LÄS MER: Ingen lätt match att bli av med kontanterna inför månadsskiftet

Handelsanställdas förbund har länge jobbat med att få bort kontanterna, främst med tanke på rånrisken i butikerna. Jag kan, eller rättare sagt kunde tidigare, förstå det argumentet. Det är givetvis helt förskräckligt att behöva bli utsatt för rån, men jag undrar om man inte fastnat i ett gammalt tänkande här. Sedan flera år finns ju faktiskt väl fungerande lösningar med slutna kassasystem som gör att rånare inte kan komma åt kontanterna i butik. Men trots det har statistiken för butiksrån inte gått ned. Tyvärr har rånen också blivit grövre. Istället för kontanter tar nu rånarna guld, apoteksvaror och även livsmedel.

Så länge det finns fysiska butiker kommer vi nog tyvärr att fortsätta att uppleva fysiska rån. Det är bara bytet som växlar. Därför är det nog betydligt viktigare för handeln att satsa på säkerhetstänkande som att ha fler anställda i butik, trygghetskameror och väktare på plats.

Vad jag däremot blir rädd för är rapportförfattarens lite väl frejdiga syn på ett kontantlöst samhälle. På frågan om varför Sverige springer före alla andra länder för att få bort kontanterna svarade han att ”Sverige har haft en demokrati länge och för oss är det inget problem att pengarna bara syns på en internetsida, vi litar på det”. Hur låter egentligen det i dessa tider med dataintrång och internethaverier?

      LÄS MER: De rikas pengar försvinner i skatteparadisen och vi blir kvar med lång näsa

Om vi nu bortser från den viktiga frågan att många grupper hamnar utanför systemet i ett kontantlöst samhälle, som pensionärer, funktionsnedsatta, nyanlända och så vidare, måste vi börja inse att vårt nya fantastiska digitala samhälle också är väldigt sårbart. Det är uppenbart att tekniken och beroendet av IT-systemen utvecklas snabbare än säkerhetsarbetet. Ett uppkopplat IT-samhälle skapar nya möjligheter att begå brott i mycket stor skala, mot individer, mot stora företag och faktiskt även mot hela stater. Man pratar faktiskt om att nästa krig inte kommer att bli fysiskt utan utspela sig på internet – New Generation Warfare. Det handlar då om attacker mot samhällsviktig infrastruktur som kommunikation, betalsystem eller sjukvård. Onekligen effektivare och billigare än bomber och granater.

Jag vill verkligen inte låta som en surgubbe, men jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan driva en fråga så långt utan att ha en fungerande plan B i händelse av kris eller krig. När betalsystemet är utslaget, är vi nog glada om vi har lagt undan några tusenlappar på hög så vi i alla fall kan köpa det nödvändigaste och kanske också förhindra kaos och upplopp.

      LÄS MER: Här är kortbedragarnas paradis

Handelsanställdas förbund och bankerna säger visserligen att kontanter i alla fall inte fungerar om betalsystemen slås ut, för kassorna styrs också av elektronik. Men då säger jag bara: vad är det för ett svar? Är inte det att stoppa huvudet i sanden? I så fall är det väl hög tid att bygga upp det alternativa analoga systemet så att åtminstone något fungerar när vi står där och upptäcker att vårt betalkort har förvandlats till en plastbit utan funktion.

Kontantförbud eller dess motpol kortförbud medför inte landet Utopia. Vi måste nog inse att vi behöver både och.

Annons

Populära erfarna tankar

 1. Artur Ringart: SVT sviker de ensamma i jul

  När jag läste att årets julvärdar skulle vara förinspelade och inte vara med i direktsändning...

  Artur Ringart
 2. Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt!

  ”Vad fan får jag för pengarna?” undrar Svenskt Näringslivs ordförande och konstaterar att ha...

  Sverker Olofsson
 3. Först nu inser jag hur värdefull en väl fungerande kropp är

  Länge förnekade jag fakta. Detta kunde absolut inte hända mig, bara andra. Men i somras blev läg...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 4. När medias tungviktare hamnar i folkdomstolens giljotiner

  ”Undvik onödig namn- och bildpublicering såvida icke ett oavvisligt allmänintresse så påbjude...

  Paul Ronge
 5. Inför en Metoo-timme på nästa personalmöte

  Det börjar bli många kollegor nu. På båda sidor. Både de som under lång tid burit på skam, sk...

  Kattis Ahlström
Visa fler erfarna tankar

Senaste nytt

 1. 11:08 Starkölet intar Finlands mataffärer

  För första gången på över 100 år kan man snart köpa starköl i finländska snabbköp. Riksdag...

 2. 11:06 Sexåtalade bröder får långa fängelsestraff

  Två män från Västernorrland döms till 14 respektive 12 års fängelse för grov våldtäkt mot...

 3. 11:10 Ändrad skattesats i 17 kommuner

  I 17 av landets 290 kommuner ändras den totala kommunala skattesatsen nästa år. I 13 kommuner f...

 4. 11:10 H&M:s aktie rasar efter säljmiss

  H&M-koncernens försäljning minskar oväntat. Kundernas flytt till nätet pressar klädjätten...

 5. 11:05 Regeringskvarter utrymt efter elfel

  En byggnad i anslutning till Rosenbad i Stockholm har spärrats av och utrymts efter ett elfel. Det...

Visa fler nyheter
Annons