Hur kan Vattenfall få fortsätta härja? - News55
Annons
Annons

Hur kan Vattenfall få fortsätta härja?

Annons
Annons

”I Norrland hava vi ett Indien inom våra gränser” lär Axel Oxenstierna ha sagt någon gång på 1600-talet. Han hade förstått att Sverige skulle misslyckas som kolonialmakt och vände sina lystna blickar mot Norra Sverige. Oxenstiernas inställning gäller fortfarande. Norra landsändan dräneras på tillgångar, men ingen bryr sig.

Nu planerar Vattenfall att ta 40 jobb från Jokkmokk för att spara pengar. 40 jobb låter inte så märkvärdigt, men det är det. I Jokkmokk är det mycket, och framför allt är det en princip.

Jokkmokk är den kommun där Vattenfall producerar mest el. Där tjänar man massor av pengar och just där skall 40 jobb bort. I just Jokkmokk skall pengar sparas utan hänsyn till de stora sysselsättningsproblem som finns i kommunen. 40 jobb som måste utföras, men på annan ort.

      LÄS MERLandshövdingar slåss för Jokkmokk-jobb

Hur kan Vattenfall få fortsätta att härja på detta sätt. Ett statligt bolag som väl ingen har förtroende för idag. Nästan 90 miljarder bortkastade på Nuon-affären! Brunkolseländet i Tyskland! Nu 40 jobb i Jokkmokk som Vattenfall verkar ha tänkt outsourca till ett låglöneland.

Ett statligt bolag, men ingen sätter ner foten. Det vilar trots allt ett politiskt ansvar över Vattenfall, men ansvariga politiker gömmer sig. Säger inget! Tycker inget! Gör inget!

Annons
Annons

Socialdemokratiska regeringen har ju för övrigt gjort ett nummer av att statlig verksamhet skall flyttas ut i landet för att skapa någon form av rättvisa. Är det någon som tror på det när man inte ens är beredd att tala om för Vattenfall att det ser illa ut att ta 40 jobb i just Jokkmokk.

Lek med tanken att Vattenkraften i Sverige skulle leva efter samma regler och skatter som i Norge. Det är en utopi förstås, men om! Ja, då skulle drygt 312 miljoner kronor stanna i Jokkmokk. Det är den Norska modellen. Den svenska modellen är att ta 40 jobb från den kommun som producerar mer miljövänlig ”vatten-el” än någon annan kommun i landet.

      LÄS MERJokkmokkbor i uppror mot Vattenfall

Vattenfall sparar in 40 jobb i Jokkmokk, men satsade nyligen 300 miljoner på bonusar till sina chefer. Att Vattenfall gör så förvånar ingen, men varför säger inte politiken ifrån?

Annons

Jag ser att Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg protesterar och det gör också kommunalrådet i Luleå – Niklas Nordström. Just de två herrarna är inte vilka som helst. Österberg var tidigare socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen. Han var statsråd och har varit påtänkt som partiordförande i Socialdemokraterna. Nordström har varit ordförande i SSU. Riktiga tungviktare alltså. Grejen är bara att i just det här fallet verkar ingen bry sig om vad dom tycker.

Näringslivsminister Damberg är tyst. Energiminister Baylan, som är väl insatt i Norra Sveriges problem, tycker inte heller något. Är det någon som hört Statsministern säga något om det statliga bolag han i någon mening är ansvarig för?

Tro inte heller att de Norrländska riksdagsmännen kommer att  sluta sig samman för att agera gemensamt i denna mycket viktiga fråga. Det skulle partiledningarna sätta stopp för.

Det har gått några hundra år, men det är nog bara att konstatera att ”i Norrland hava vi ett Indien inom våra gränser”.

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Vad är det partistrategerna inte förstår?

     

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. "Senior" vid 55 - är det ett skämt?

  2016 fyller jag och drygt 116 000 andra svenskar 55 år och bjuds in i den stora seniorfamnen. Vi ka...

  Maria Fröjdh
 5. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hur kan Vattenfall få fortsätta härja? Hur kan Vattenfall få fortsätta härja?