Hur många gånger kan ett land förlora oskulden? - News55
Annons
Annons

Hur många gånger kan ett land förlora oskulden?

På tal om: ""

Annons
Annons

Nu har det hänt igen. Vi har på ett brutalt sätt blivit väckta ur vår sömn och naiva tro om att Sverige är en trygg del av världen.

Visserligen utkämpar vi inte några krig och vi har förmånen att leva i ett land som långt mer vill fly till än fly ifrån. Men en dag som denna gör oss smärtsamt påminda om att vi är precis lika sårbara som alla andra länder. Den där lättnadens suck man lätt drar över att det inte kan hända här, när man ser på TV om ännu en skolskjutning i USA blir bara svårare.

Jag minns första gången Sverige förlorade sin oskuld. Det var vid terrorattacken på den västtyska ambassaden. Nu är den mest känd för att Bosse Holmström ropade ”lägg ut”. Men vi som har några år på nacken kommer ihåg vilken traumatisk tid det var och hur rädslan för terrordåd greppade tag i en nation.

Sedan förlorades oskulden ännu en gång när Sveriges statsminister blev mördad på öppen gata på väg hem från bio. Livvakter behövdes ju inte. Sverige är ett så säkert land.

      LÄS MER: Claes Elfsberg minns mordet på Palme – “var ansvarig utgivare den natten”

Annons
Annons

I början av 2000-talet var det dags igen för den svenska oskulden att gå förlorad. Vår utrikesminister Anna Lindh blev knivhuggen när hon shoppade mitt i Stockholm city. Inga livvakter fanns i närheten där heller. Det är ju Sverige. Det säkra landet där inget sådant kan hända.

Skolattacken i Trollhättan är så tragisk och onödig att man blir alldeles matt. Vi sörjer och försöker sätta oss in i hur det känns att inse att ens barn svävar i fara i skolan – en miljö som ska vara den tryggaste platsen näst efter hemmet. På morgonen gick barn och vuxna som vanligt till skolan för en helt normal dag i trygga Sverige. På eftermiddagen har livet förändrats för att aldrig mer bli vad det var.

Dådet på Kronans skola i Trollhättan är ett bevis på att vi inte kommer undan. Att Sverige är ett land precis som alla andra. Vi är en del av världen. På samma sätt som Paris som drabbats eller Köpenhamn eller Utöya. Meningslösa attacker på vår civilisation. På vårt öppna samhälle som inte leder till annat än rädsla och otrygghet.

      LÄS MER: Expert om skolattacken – “var bara en tidsfråga”

Vi kan inte längre prata om att den svenska oskulden går förlorad. Sverige är ingen oskuldsfull nation utan ett land fullt med samma skavanker som står att finna i vår omvärld. Och själv har jag svårt att släppa tanken på vad som kunde hänt om vi skulle haft samma vapenlagar som USA. Mitt i all bedrövelse skänker den tanken mig lite tröst.

Populära erfarna tankar

 1. K-G Bergström: Löfvens politik blev makten framför allt

  Det som gav Löfven segern var ett enormt löftesbrott och hans politik blev makten framför allt. L...

  K-G Bergström
 2. Vinet som passar till allt – utom filmjölk

  Bara för att vinet är gott betyder det inte att vinet passar till allt. Ibland blir jag förvånad...

  Johan Franco Cereceda
 3. Sverker Olofsson: Vi har skapat ett otryggt samhälle

  Aktuellt kom igång 14 minuter för sent för några dagar sedan. Tydligen var det problem med morgo...

  Sverker Olofsson
 4. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 5. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Hur många gånger kan ett land förlora oskulden?
Läs nästa artikel Hur många gånger kan ett land förlora oskulden? Hur många gånger kan ett land förlora oskulden?