Hur många gånger kan ett land förlora oskulden? - News55
Annons
Annons

Hur många gånger kan ett land förlora oskulden?

På tal om: ""

Annons
Annons

Nu har det hänt igen. Vi har på ett brutalt sätt blivit väckta ur vår sömn och naiva tro om att Sverige är en trygg del av världen.

Visserligen utkämpar vi inte några krig och vi har förmånen att leva i ett land som långt mer vill fly till än fly ifrån. Men en dag som denna gör oss smärtsamt påminda om att vi är precis lika sårbara som alla andra länder. Den där lättnadens suck man lätt drar över att det inte kan hända här, när man ser på TV om ännu en skolskjutning i USA blir bara svårare.

Jag minns första gången Sverige förlorade sin oskuld. Det var vid terrorattacken på den västtyska ambassaden. Nu är den mest känd för att Bosse Holmström ropade ”lägg ut”. Men vi som har några år på nacken kommer ihåg vilken traumatisk tid det var och hur rädslan för terrordåd greppade tag i en nation.

Sedan förlorades oskulden ännu en gång när Sveriges statsminister blev mördad på öppen gata på väg hem från bio. Livvakter behövdes ju inte. Sverige är ett så säkert land.

      LÄS MER: Claes Elfsberg minns mordet på Palme – “var ansvarig utgivare den natten”

Annons
Annons

I början av 2000-talet var det dags igen för den svenska oskulden att gå förlorad. Vår utrikesminister Anna Lindh blev knivhuggen när hon shoppade mitt i Stockholm city. Inga livvakter fanns i närheten där heller. Det är ju Sverige. Det säkra landet där inget sådant kan hända.

Skolattacken i Trollhättan är så tragisk och onödig att man blir alldeles matt. Vi sörjer och försöker sätta oss in i hur det känns att inse att ens barn svävar i fara i skolan – en miljö som ska vara den tryggaste platsen näst efter hemmet. På morgonen gick barn och vuxna som vanligt till skolan för en helt normal dag i trygga Sverige. På eftermiddagen har livet förändrats för att aldrig mer bli vad det var.

Dådet på Kronans skola i Trollhättan är ett bevis på att vi inte kommer undan. Att Sverige är ett land precis som alla andra. Vi är en del av världen. På samma sätt som Paris som drabbats eller Köpenhamn eller Utöya. Meningslösa attacker på vår civilisation. På vårt öppna samhälle som inte leder till annat än rädsla och otrygghet.

      LÄS MER: Expert om skolattacken – “var bara en tidsfråga”

Vi kan inte längre prata om att den svenska oskulden går förlorad. Sverige är ingen oskuldsfull nation utan ett land fullt med samma skavanker som står att finna i vår omvärld. Och själv har jag svårt att släppa tanken på vad som kunde hänt om vi skulle haft samma vapenlagar som USA. Mitt i all bedrövelse skänker den tanken mig lite tröst.

Populära erfarna tankar

 1. Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

  I januari 2017 dog min pappa, 89 år gammal. Det var ofattbart då och är fortfarande. Efter pensio...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Så undviker du att framstå som en digital relik

  Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är...

  Ulrika Good
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför kastade någon syra i hennes vackra ansikte?

  Jag går ombord på tunnelbanevagnen och ställer mig i gången. Snett framför mig sitter en vacker...

  Christina Kellberg
 5. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Hur många gånger kan ett land förlora oskulden?
Läs nästa artikel Hur många gånger kan ett land förlora oskulden? Hur många gånger kan ett land förlora oskulden?