Hur väljer du ägg? - News55
Annons
Annons

Hur väljer du ägg?

Vår krönikör Aina Bergvall skriver under “Erfarna tankar” om hur kändiskocken Jamie Oliver i ett pedagogiskt program fick henne att tänka om när det gäller ägg.

Annons
Annons

Det är ett antal år sedan jag blev övertygad. Jamie Oliver var mannen som gjorde att det inte längre gick att köpa de billigare äggen. Han förklarade, på det mest pedagogiska sätt, hur höns, kycklingar och ägg hanteras i den bransch som förser oss med så mycket goda och faktiskt nyttiga proteiner.

Programmet var en hel timme långt, det sändes i någon av de kommersiella kanalerna och det var konsumentupplysning av allra bästa sort. Vanliga kunder fick ta ställning till en rad frågor, de fick själva sortera ut de söta tuppkycklingarna som skulle dö direkt, de fick förklara hur de tänkte när de valde bland äggen och vilka krav de hade på fågelköttet som skulle hamna på grillen eller i pannan.

Slutscenen visade mästerkocken himself stående på en gräsbacke med höns och tuppar fridfullt knallande omkring, pickande runt hans fötter.

– Det är så här de ska ha det i livet, innan ni köper dem, kom ihåg det, sa han uppfordrande till sina tittare och blängde rakt in i kameran.

Annons
Annons

Jag tog verkligen åt mig och sen den dagen har jag köpt ekologiska ägg. De kostar i regel mellan 3:50 och 4 kronor styck, medan de andra, de från “frigående” utom- eller inomhus, kan fås för ungefär hälften och ibland ännu billigare, för extrapristänket har krupit in även bland äggen – ja bland de ekologiska också, det ska naturligtvis erkännas.

Skulle jag då våga påstå att mina dyrare ägg är godare än de andra, mindre kostsamma (jag äter ganska ofta ägg i olika former)? Tveksamt. Men jag vill ju tro det. Så då så.

Fast aldrig får man vara riktigt glad. För nu har jag upptäckt – lite sent, medges – att det är mer miljögifter i ekoägg än i de andra, o-ekologiska så att säga.

Både dioxin och pcb förekommer i de “fina” äggen. Det beror på att ekohönorna får fiskmjöl i sin mat. Och de här ämnena är onyttiga för människan, som lagrar giftet i kroppen i evärderliga tider. En hälsorisk.

Nu står jag inför ett äkta dilemma på väg mellan matbutik och spis, och inte kan jag fråga Jamie hur jag bör göra. Så jag måste nog ta ett beslut alldeles själv. Ska priset få avgöra? Eller ska man tåla lite dioxin och hoppas att hönorna har ett bättre liv? Satsa på min egen hälsa eller på hönsens välbefinnande?

Annons

Visste ni förresten att man väsentligt förlänger äggens redan långa hållbarhetstid om man ställer dem upp och ner, alltså med den spetsiga änden nedåt?

Det där tv-programmet har jag för övrigt förgäves letat efter på nätet, utan framgång. Fler borde se det, oavsett vilken sorts ägg de har till frukost eller i sina omeletter och pannkakor.

Hur väljer du dina ägg?

Populära erfarna tankar

 1. Rapport från en frivillig karantän - del fem

  Det är banne mig svårare att pausa livet än att försöka hinna ikapp. Så oändligt många gång...

  Marianne Rundström
 2. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 3. Rapport från en frivillig karantän - del fyra

  Det är mycket mer spännande att dra upp rullgardinen här i Karantänen. Är det grått och kyligt...

  Marianne Rundström
 4. Nu är det dags att lyssna

    Vi som har några år på nacken känner oss sällan som vår ålder. Det finns något fan...

  Artur Ringart
 5. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hur väljer du ägg? Hur väljer du ägg?