I dag skjuter vi salut för våren! - News55
Annons
Annons

I dag skjuter vi salut för våren!

Annons
Annons

I dag är det Valborgsmässoafton. Jag har lovat att hålla talet till våren på vår sommar-ö på västkusten. Maken har i sin tur lovat att skjuta salut med vår lilla kanon!

Det är svårt att tänka sig ett år utan högtider. De markerar att något nytt händer. Fastan övergår i frosseri, eller åtminstone fest. Valborg är skiftet mellan vinter och sommar. I flera hundra år har vi tänt eldar för att köra mörkret och häxorna på flykten och bana väg för ljuset.

Jag tycker att det finns goda skäl att påminna om Den Heliga Valborg, som enligt legenden var en engelsk kungadotter, välutbildad och sannolikt oerhört modig och företagsam. I mitten av 700-talet reste hon till nuvarande Tyskland för att hjälpa sin bror att kristna folket. Tänk bara – vilken resa på den tiden! Brodern hade grundat ett kloster, där Valborg så småningom blev abbedissa och skrev böcker på latin. Hon sägs vara Europas kanske första kvinnliga författare.

De högtider vi firar har alltid mångbottnade rötter. Under århundradena har de förändrats och kommer fortsätta förändras. Några raka linjer finns inte. Tillvaron förr var hård men tron på Gud och en belöning i livet efter detta var självklar för de allra flesta. Kanske var det också därför som helgdagarna var så betydelsefulla.

Annons
Annons

Visste ni att vi under senmedeltiden hade bortåt hundra helgdagar! Det fanns alltid något – eller någon – att fira. Som Sankta Valborg, beskyddarinna av skörden och sjömännen och mot rabies (!). Med Luther infördes en ny ordning. Helgdagarna blev färre och de katolska helgonen fick mindre uppmärksamhet.

Fast den som verkligen rensade rejält i almanackan var Gustav III. I en kunglig förordning från 1772 avskaffades tredje och fjärdedag jul, tredje och fjärdedag påsk, tredje och fjärdedag pingst, Marie Besökelsens dag, apostladagarna och så vidare. Efter detta har vi dock fått en Nationaldag. Och lagstadgad semester, förstås. Det är därför många av oss kan ta ledigt och resa till stugan på landet.

Det blir bättre!

För 200 år sedan levde 94 procent av planetens invånare i fattigdom! 94 procent, det är ju nästan alla. Den i förtid bortgångne professorn Hans Rosling visste att människors villkor blir bättre. Oförtröttligt och med pedagogisk iver visade han kurvor, bilder och tabeller. Svårsmält för många som hämtar sin verklighetsbild från traditionella medier.

Annons

Jag är ”världsförälder” och betalar varje månad in en summa pengar till Unicef. Då får man också ett nyhetsbrev som till exempel berättar att:

 • Barnadödligheten halverats på 40 år.
 • Polio nästan är helt utrotat.
 • Allt fler har tillgång till rent vatten.
 • Allt fler barn har plats i skolbänken, över 90 procent går i motsvarande grundskola.
 • Fler mammor överlever sina förlossningar.

Så där kan vi fortsätta ett bra tag. Faktiskt.

Valborg är en högtid. Högtider ska bryta mot vardagen. Vad markerar en högtid bättre än ett vackert dukat bord, omsorgsfullt vald mat, vänskap och bra historier. Så fundera över om du då har någon rolig historia att berätta, en ny snapsvisa att sjunga eller kanske bara en komplimang att ge. Säg det där snälla som du så ofta tänkt – men inte sagt. Gör någon extra glad.

I dag skjuter vi salut för våren – och för Kungen som fyller 71 år!

Populära erfarna tankar

 1. Jan Scherman: Därför hotar regeringen demokratin

  Kungen gör det som en maktlös statschef ska göra. Han talar i tv i lugna och medkännande ordalag...

  Jan Scherman
 2. Rapport från en frivillig karantän - del sex

  Finns det något som heter Corona-ångest? Plötslig, utan egentlig anledning rinner tårarna. Sucka...

  Marianne Rundström
 3. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 4. Rapport från en frivillig karantän - del fem

  Det är banne mig svårare att pausa livet än att försöka hinna ikapp. Så oändligt många gång...

  Marianne Rundström
 5. Ett hårt slag rätt in i själen - min son kunde blivit offer för ett terrordåd

  I fredags kväll knackade IS på vår dörr. Jag och min fru satt som vanligt framför TV:n och kopp...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel I dag skjuter vi salut för våren! I dag skjuter vi salut för våren!