News55

Inför obligatoriska kontroller av äldre bilförare

Artikelbild
Pia Erlandsson
Pia Erlandsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 aug. 2017

Jag har skrivit om detta tidigare och förstår inte riktigt varför det inte kan införas obligatoriska läkarkontroller av äldre bilförare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På en veckas tid har nu två allvarliga trafikolyckor skett där äldre förare varit inblandade. Det är både tragiskt och onödigt.

      LÄS MER: Så gick det när 85-åriga Britta skulle köpa bil

Som det är i dag är det ofta upp till de anhöriga att be sina äldre att sluta köra bil. Min pappa var närmare 80 år då han körde in i en häck och därefter beslutade att inte köra mer. Vi barn drog en lättnadens suck. Vi hade varit för fega för att prata med honom om det olämpliga i att köra när synen började bli dålig.

Några kusiner till mig var tuffare och pratade allvar med sin pappa men han gick till en bilskola och fick ett intyg på att han visst kunde köra. Jag har sällan sett en stoltare bilförare.

Ett skräckexempel i släkten var en farbror som efter varje kurva stannade och tog fram en kikare och sedan körde igen. Min 85-åriga väninna Britta som nyss har köpt en bil kör hur bra som helst.

Och det är just det som är min poäng. Vi är alla olika.

      LÄS MER: Hylla upphovsmakerskan till en av Sveriges viktigaste uppfinningar

Och det bör inte bero på om man har ansvarstagande anhöriga eller välmenande eller slarviga läkarbekanta om det ska ske en kontroll. Jag menar att det borde vara obligatoriskt. Det finns redan i många europeiska länder. Kanske kan bilskolor och läkare gå ihop. Det borde inte vara så svårt. Mitt förslag är att man börjar kontrollerna redan vid 70-årsåldern. Vi åldras så olika fort.

ANNONS

Och det är alldeles hemskt onödigt att sådana här olyckor ska behöva ske.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS