News55

"Jag var ung, smal och odödlig"

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 17 aug. 2015Publicerad: 17 aug. 2015

Jag är 63 år gammal. Jag har alltid fått höra att det är viktigt vad jag äter och gör om jag vill hålla mig frisk. Det har varit ett tema ända sedan jag var i tonåren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Inte äta chips”. “Inte jordnötter”. “Inte röka hasch”. “Inte röka cigaretter”.  “Ät citron, ingefära och vitlök så håller du förkylningen borta”. Och så vidare.

Som ung tog jag inte till mig det där. Det gällde inte mig. Det gällde andra. Jag var ung, smal och odödlig. Men tiden har hunnit ikapp mig.  För något år sedan fick jag besked om att jag hade fått åldersdiabetes, eller diabetes typ 2, som det också heter.

Då blir det här med att äta och leva rätt mycket mer påtagligt. För i kölvattnet av diabetes följer många andra obehagliga effekter, såsom nedsatta funktioner på viktiga organ i kroppen, som i sin tur leder till hjärt- och kärlsjukdomar.

Min åldersdiabetes är en allvarlig varning – om du inte sköter din hälsa, då får det följder. 

      LÄS MER: Ta tag i kalaskulan, gubbar!

Sedan dess lever jag hälsosammare. Jag motionerar regelbundet. Lufsar, som jag säger, några gånger i veckan. Jag tänker på vad jag äter. Jag har gått ned ett antal kilo i vikt. Förnyat min garderob och slängt mina gamla kläder. För att inte ge mig själv möjligheten att gå upp i vikt igen. Jag har inte råd med att ständigt köpa nya kläder.

Jag lever mer hälsosamt än vad mina föräldrar gjorde. Och mina barn är mer medvetna om att äta rätt och att röra på sig. När jag häromkvällen satt ute vid en krog på Djurgården i Stockholm var det en konstant ström av motionerande människor i alla åldrar som sprang, cyklade eller promenerade förbi oss. Trots att klockan var efter nio på kvällen.

      LÄS MER: Äldre bättre än yngre på att sköta hälsan

ANNONS

Det här i kombination med bra kost gör att vi lever längre. Enligt Statistiska Centralbyrån kommer många av de som föddes förra året, 2014, att bli 90 år eller äldre.

Hälsan är viktig. Oberoende av hur gammal du är, men den blir mer påtaglig ju mer du kommer upp i åldern. Därför har vi på News55 valt att under den här veckan ha ett hälsotema. Det kommer att märkas i våra artiklar och vi hoppas att även du som besöker oss här, på Facebook och på Twitter vill komma med synpunkter och bidrag till vår hälsovecka.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS