News55

Janne "Loffe" Carlssons hjärta var lika stort som hans skratt

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 aug. 2017

Ett taktfast hjärta har slutat slå. Janne ”Loffe” Carlsson är död, bara 80 år gammal. Slår man upp ordet ”folkkär” i ordboken står det ”populär, omtyckt av folket”. Det kunde lika väl stå “Janne ”Loffe” Carlsson”. Få var så genuint folkkära som ”Loffe”. Han var en naturbegåvning, en person som aldrig förställde sig. Han var rätt och slätt ”Loffe”. En glad gamäng, snabb i repliken och med ett härligt garv. Hans ”hö-hö” var ingen gimmick, det var Janne Carlssons personlighet. Och han var en man med ett lika stort hjärta som skratt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: Hur mycket allsång tål vi?

Jag hade förmånen att träffa honom ett par gånger, både i professionen och som medlem i sällskapet Stallbröderna. ”Loffe” med hela svenska folket blev han 1973 genom TV-serien ”Någonstans i Sverige”. Något år innan hade han träffat på regissören Bengt Lagerkvist på Operabaren. Efter en stunds samspråk var Lagerkvist övertyga – unge herr Carlsson var som klippt och skuren för rollen som beväringen 111:an Loffe. Genombrottet var totalt. TV-succén följdes av flera filmiska framgångar som ”Göta Kanal”, ”Repmånad”, ”Gräsänklingar” (där han spelade mot Gösta Ekman) och ”Sköna juveler”.

Den folkkäre profilen förstärktes som programledare i burleska och handfasta tv-underhållningar som ”Janne Carlsson Show” och ”Loffe på Cirkus”. Han var även en lyhörd skådespelare, något han fick ge prov på i de filmatiseringar av Stig Claessons böcker såsom ”Vem älskar Yngve Frej” och ”Henrietta”.

      LÄS MER: Hur kan en smiley ersätta gammal hederlig brevväxling?

Mångsidigheten gav bestående avtryck även i konstnärsskap och musikalitet. Under slutet av 1960-talet var Janne Carlsson en av landets främsta trumslagare. Mellan 1967 och 1969 spelade han med organisten Bo Hansson i duon Hansson & Karlsson. Jag såg dem en minnesvärd kväll på Gyllene Cirkeln. Två kvällar senare spelade de där i en omtalad jamsession med självaste Jimi Hendrix.

I mars i år fyllde Carlsson 80 år och intervjuades då av TT.

– Man ska inte bli gammal. Det är inget att satsa på, sade han då.

Men han var glad att vara ihågkommen och älskad. Något han fick ständiga bevis för under sitt liv.

ANNONS

– Det känns härligt. Det är viktigt att man har en publik. Mitt motto har också alltid varit att man ska vara en tillgång – för samhället, för familjen. Är man en tillgång är man inte till besvär och så får man vara med på allt, sade han till TT.

Nu är Janne Carlsson borta, men hans gärning lever kvar och minnet av alla hans glada roller. Det heter ju att ett gott skratt förlänger livet.

Tack Janne, för att du har förlängt våra liv.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS