News55

Kanske borde det ingå en humorkurs i läkarutbildningen

Artikelbild
Foto: Mark Lennihan/AP
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 okt. 2015Publicerad: 16 okt. 2015

Kan man skratta sig fördärvad åt hemorrojder?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag kan.

Ja, kanske inte åt själva åkomman, men åt doktorn som fixar besvären.

Det finns en sån. Han har fattat att humor kan dämpa oro och lösa upp ångestknutar hos patienterna. Så den här doktorn drar vitsar och sprider trygghet mitt i sin inte alltför festliga syssla. Inte bara han, förresten, sköterskorna är också vandrande värmekällor och eviga leenden.

Det ligger förstås mycket psykologi i det här. Det kan vara mer eller mindre ångestladdat för åtskilliga att komma till sjukvården med såna problem som man inte så gärna snackar om. Då gäller det för vårdpersonalen att avdramatisera besöket och behandlingen.

      LÄS MER: Läkare har inte en susning om hur man talar om sex

En annan aspekt är säkert det fria vårdvalet och det privata företagandet i vårdsvängen. Det råder konkurrens, och då går det inte att lägga charmen och omtanken på hyllan och bara göra sitt jobb. Kundvård är aldrig fel!

En del läkare har förstått det där sen urminnes tider. När jag var liten hörde jag ibland de gamla tala varmt om doktor si-och-så som väldigt ”snäll”. Om han var skicklig, välutbildad, omdömesgill och skicklig med kniven lät inte så viktigt. Man gick till honom för att han var snäll.

Och förresten hänger det nog ihop. En snäll doktor med humor är säkert också en duktig doktor, som är bra för sina patienter.

ANNONS

Kanske borde det ingå en humorkurs i läkarutbildningen?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS