Låt ingen fira jul ofrivilligt ensam - News55
Annons
Annons

Låt ingen fira jul ofrivilligt ensam

Annons
Annons

Julen är den helg på året då ensamheten blir mest kännbar för de som inte har några barn, släktingar eller vänner att vara med. Ensamheten blir extra påtaglig när man ser andra familjer resa och samlas för den stora kvällen på året då gemenskapen är viktigast.

Och så finns det ensamhet som kan göra lite mer ont och det är den ensamhet som man inte har räknat med. Som kommer som en ovälkommen överraskning.

Jag har en god vän. Hon är en ensamstående kvinna med två vuxna barn. En av dem arbetar utomlands och kan inte komma hem till jul. Hennes andra barn är gift och har barn. Hon är både mamma och farmor. Det mest naturliga och mest logiska skulle så klart vara att hon firade julen med sina barnbarn, sin son och svärdotter. Men det går inte eftersom de ska fira julen med svärdotterns släkt dit är hon inte bjuden.

Det finns många sätt att känna och uppleva ensamheten. Att vara ofrivilligt ensam är något som inte går att gradera. Jag vet det men det finns ändå något i min väninnas situation som känns brutalt. Det här exemplet, hämtat ur verkligheten, är brutalt, tycker jag. Att bli utestängd från en gemenskap där alla borde få vara med gör ont.

Annons
Annons

Tvärtom ska julen vara en tid då vi öppnar våra dörrar och bjuder in.  Då vi alla borde göra som Berith Ljungström med familj och bjuda in någon som känner sig ensam till sin gemenskap. Vi på News55 har med glädje uppmärksammat hennes fantastiska initiativ. Och vi vill uppmana fler att följa hennes exempel. Det behövs ingen annons på Blocket för det. Det räcker med ett samtal. Vi kommer också att skriva om ensamhetens jul i en artikelserie som vi hoppas få er läsare att fundera över om ni känner någon som är ofrivilligt ensam.

Julen är en tid då vi ska vara extra vänliga mot varandra. Då vi har överseende med att någon granne inte håller sin bokade tid i tvättstugan eller då någon tränger sig i kassakön under julhandeln.

Ingen, som inte vill, ska vara ensam till jul. Vi ska vara rädda om varandra. Många gånger är det bara bagateller som orsakar bråk. Med lite distans och perspektiv inser vi att det finns viktigare saker att göra än att träta. Finns viljan, finns alltid lösningen och julen är rätt tid att försonas.

God Jul från alla oss på News55.

Populära erfarna tankar

 1. Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

  I januari 2017 dog min pappa, 89 år gammal. Det var ofattbart då och är fortfarande. Efter pensio...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Så undviker du att framstå som en digital relik

  Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är...

  Ulrika Good
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför kastade någon syra i hennes vackra ansikte?

  Jag går ombord på tunnelbanevagnen och ställer mig i gången. Snett framför mig sitter en vacker...

  Christina Kellberg
 5. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Låt ingen fira jul ofrivilligt ensam Låt ingen fira jul ofrivilligt ensam