Människor har inget bäst-före-datum - News55
Annons
Annons

Människor har inget bäst-före-datum

Annons
Annons

”Äldre personer” är ett intressant samlingsbegrepp. Vissa av oss mår alldeles utmärkt fysiskt och psykiskt och känner oss fullt engagerade i samhället. Andra, speciellt om man är högre upp i åldrarna, kan känna sig helt utslitna i alla bemärkelser.

Men vi anses ju gudskelov tillhöra ett gemensamt kollektiv. Det påminner om mannen som hade ena foten i 80 gradigt vatten och den andra i 0 gradigt. Han förklarades må utmärkt eftersom medeltemperaturen var idealisk!

Ta till exempel beslutsfattare. När jag var yngre älskade jag att fatta operativa beslut. Ju fler desto roligare. Som äldre är det klart mer intressant att få tänka strategiskt och att som mentor också verka genom andra. Jag tänker ibland på en äldre kines som ofta träffade en energisk ung och välutbildad europé. Den senare frågade en gång hur han såg på effekterna av franska revolutionen 1789. Svaret var att han var osäker eftersom det inte gått tillräckligt med tid!

      LÄS MER: “Jag är oroligare än någonsin för framtiden”

När arbetsmarknaden vänder äldre ryggen tar många sin tillflykt till den civila sektorn. Som ordförande för Riksidrottsförbundet noterar jag att idrotten knappast skulle kunna existera i nuvarande form utan ideella insatser från äldre. Samma mekanik gör sig gällande när det kommer till mottagandet av stora flyktingströmmar.

Annons
Annons

Det svenska mottagningssystemet hade troligen kapsejsat utan frivilliga insatser från många i det så kallade äldrekollektivet. När nu regeringen höjer de sociala avgifterna för att anställa äldre personer – ett korkat beslut enligt min uppfattning – lär väl överströmningen till andra sektorer än arbetsmarknad expandera.

      LÄS MER: Allt vanligare ta hjälp av pensionärer

På vissa områden stiger insikten om att äldre är en resurs. Inom idrotten till exempel börjar begreppet livslångt idrottande alltmer slå igenom. Bara detta att man vid vissa evenemang har en särskild grupp för tävlande i åldern +85 år inger hopp. Deltagargruppen här är ofta större än kandidaterna på valbar plats till Riksdagen!

I andra ändan, det vill säga respekt för vissa äldres problem, kan man känna stor förtvivlan. Ett extremt exempel på detta är rån och andra fysiska övergrepp på äldre. Det är tyvärr inte ovanligt att nästan dagligen läsa om sådana övergrepp och det är inte ett fenomen som enbart är koncentrerat till storstäderna.

      LÄS MER: Ny form av bedrägerier mot äldre – polisen varnar

Annons

Det finns många exempel på andra övergrepp än fysiska. Min mor, numera 97 år, utsattes för några år sedan av en telefonförsäljare som lurade henne till nya olönsamma abonnemang. Endast genom att kontakta högsta chefen i Sverige och hota med att offentligt anklaga bolaget för lurendrejeri gick det att få kontraktet hävt.

Själv är jag aktiv inom Kontantupproret, en rörelse som agiterar mot storbankernas manipulativa sätt att ta död på användandet av kontanter. Poängen är att tvinga oss alla att alltid använda kort. Tanken är att i sinom tid höja kortavgifterna så att bankernas övervinster kan garanteras för alltid.

      LÄS MER: Inga mer kontanter om bankerna får bestämma

De pensionärer som kanske inte klarar en korthantering får lämnas åt sidan som olönsamma. Det innebär rimligen – som ett av många exempel – att hemtjänsten framöver måste få tillgång till den äldres bankkort och kod för att få det hela att fungera.

Var det detta samhälle vi en gång i tiden ville bygga?

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

 1. "Hur ska det sluta?"

  Ett kort telefonsamtal mellan två ledare som saknar den fria världens förtroende och kriget är e...

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. Somliga går med trasiga jeans – säg, vad beror det på?

  Svenskt mode är en storindustri, den omsätter i år runt 240 miljarder (!) kronor, varav mer än h...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 5. Därför ska du älska den hatade skatan

  Du har också hört det. Hur en kvinna plötsligt kallas för ”skatan”. Det är inte menat so...

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Människor har inget bäst-före-datum
Läs nästa artikel Människor har inget bäst-före-datum Människor har inget bäst-före-datum