Modet har aldrig varit lika politiskt som nu - News55
Annons
Annons

Modet har aldrig varit lika politiskt som nu

Annons
Annons

Precis lika rörig som tillvaron i samhället ter sig just nu: på marknaden, i media, när det kommer till människors psykiska hälsa, våra miljöproblem, om sanning och osanning, precis lika starka men istället positiva uttryck ser vi i modet för hösten. Blommor i kraftfulla färger, futuristiska mönster, romantik, inslag av konst och teknik och med vackra enfärgade tyger i bästa kvalitet. På så sätt speglar modet vår tid.

De stora metropolerna New York, London, Milano och Paris har nyligen avslutat sina visningsveckor. I alla städer uttryckte modet på catwalken en tydlig politisk ståndpunkt. Det som visades i London var kanske särskilt yvigt. Här tar man gärna till humor för att skapa en lustfylld stämning. Det ser man i stylingen och i färg och mönsterkombinationer. I New York har nog modevisningarna aldrig varit så politiskt markerande som denna gång.

Och det är väl klart att det måste vara så.

Donald Trumps bisarra beslut, Theresa Mays uppföljande av Brexit och en märklig världspolitik som oroar globalt, allt detta skapar ett behov av en motkraft. Det är här modet kommer in.

Balenciaga, Isabel Marant och Prada. Foto: Indigital/Getimages.

Annons
Annons

Modeskapare tar pulsen på samhället, experimenterar med och utmanar det vi är benägna att uttrycka med kläder. Resultatet är minst sagt förbryllande och samtidigt riktigt lustfyllt. En positiv vind drar fram i och med skapandet, och det i sig kan man tolka som en motståndsrörelse i det skruvade samhälle vi lever i nu.

Kan det möjligtvis bero på att vi har anmärkningsvärt många kvinnliga modeskapare som tar plats och visar var skåpet ska stå? Då talar vi om engagerade och begåvade kvinnor som Muccia Prada, Vivienne Westwood, Bouchra Jarrar, Stella McCartney, Simone Rocha, Sarah Burton, Clare Waight Keller, Rei Kawakubo, Isabel Marant, Anna Sui, Agnèsb, Angela Missoni, Maria Grazia Chiuri och många, många fler.

Fördelen är att modet är tidlöst och även ålderslöst, det vill säga, modet är inte tonårsanpassat som det brukar vara. Nu skapar man kläder för alla åldrar. Mognaden förtydligas genom att flera modehus tar in äldre, erfarna och välkända modeller som nu hunnit bli runt 50, både på catwalken och i reklamen. En anledning till denna förändring kan vara att kvinnor vill leverera det kvinnor vill ha. En annan kan vara för att man vill markera värdet i ett profilerat designplagg som kräver skapandeförmåga, hantverksskicklighet och dessutom klanderfri produktion. Ingen skall behöva lida för att jag handlar! Tvärtom!

Annons

Modeskaparnas politiska medvetenhet genomsyrade visningarna på catwalken. Många av dem är aktiva i olika sakfrågor och hjälporganisationer och driver till och med sina egna. Det handlar om att markera värdet av den industri som är uppbyggd av kvinnor och exemplen är många. Under Missonis visning Milano där alla modeller bar så kallade ”pussyhats” i finalen! Eller hos Stella McCarthy i Paris där modellerna dansade in friheten!

Det som har visats på catwalken i år är modigt, exemplariskt, kaxigt och kul. Alla har sin egen look, det unika bejakas. Med skaparförmåga och det bästa hantverket har man satsat fullt ut. Modet kommer nämligen att kräva lite mer av sin mottagare. Det blir svårt att gå i ledband och köpa det alla andra köper, för allt är olika. Nu gäller det att ta ståndpunkt och visa sin karaktär!

Populära erfarna tankar

 1. Varför handlar inte EU-valet om politikernas slöseri?

  Bara en liten vecka kvar till EU-valet. Dags att bestämma sig: vem ska jag rösta på? Parti eller...

  Aina Bergvall
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Vi som finns kvar minns Åke Cato med glädje för hans humor

  ”Mitt namn är Åke Lennart Cato. Jag är född den 18 oktober 1934 i Malmö. Den 1 juni 1960 bör...

  Leif Schulman
 4. När blir man för gammal för att skaffa hund?

  Skaffa hund eller inte? När blir man egentligen för gammal för att skaffa sig en hund? Det är...

  Pia Erlandsson
 5. Fråga barnen i stället för att ta dem som gisslan

  ”Yo ma jag tor jag chillar i stan – har allt stuff hos padre är det ok?” Så löd ett sms...

  Kattis Ahlström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Modet har aldrig varit lika politiskt som nu Modet har aldrig varit lika politiskt som nu