News55

Mona Sahlin – en katt med tio liv?

Artikelbild
Paul Ronge
Paul Ronge
Uppdaterad: 07 maj 2016Publicerad: 07 maj 2016

Katten hade nio liv. På självaste Kristi Himmelfärdsdagen gick kanske det sista.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag pratar om Mona Sahlin, 59 – Sveriges mesta politiska överlevare – som nu kanske har avgått från en hög post för sista gången.

Kvällstidningen Expressen verkar ha gjort ett gediget grävarjobb i den här otroligt bisarra historien med anklagelser om lögner och en förundersökning om grovt osant intygande i samband med att Sahlin hjälpte sin livvakt att köpa en tio miljoner kronor dyr bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden.

      LÄS MER: Därför går förtroendet för samhället sönder – och det här kan vi göra åt det

Massor av frågetecken hopar sig. Till exempel:

Varför skulle Sahlin betala livvakten en lön på 60 000 kronor, med arbetsgivaravgifter nästan lika hög lön som hennes egen?

Varför åkte hon själv också och tittade på bostadsrätten livvakten skulle köpa?

Vilken relation har hon egentligen till sin livvakt som hon gick så i bräschen för och som nu också har avgått?

Jag är inte säker på att frågorna försvinner bara för att Sahlin har avgått. Fredrik Reinfeldts arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) avgick ju också hastigt, han försvann som en avlöning för snart sex år sedan, direkt efter Aftonbladets frågor om sexköp. I hans fall fortsatte det mediala intresset långt efteråt.

ANNONS

      LÄS MER: När är en nyhet en nyhet i dagens medielandskap?

Många känner säkert skadeglädje idag. Mona Sahlin är en politiker som massor av människor – från höger till vänster – älskar att hata. Men det intressanta är ju att det så sällan handlat om politik när Sahlin har kritiserats hårt eller fällts i olika mediedrev. Det vi kommer ihåg är ”Tobleroneaffären” 1994 då hon handlade privat på regeringens kontokort och såg det som förskott på lönen, att hon missade att betala P-böter och dagisavgifter. Att hon var en riktig slarver.

Men sanningen är ju också att Mona Sahlin är en av Sveriges mest rutinerade politiker.

Hon har varit riksdagsledamot, arbetsmarknadsminister, partisekreterare, vice statsminister, näringsminister, integrationsminister och miljö- och samhällsbyggnadsminister, partiledare, statsministerkandidat och nu senast hyllad i alla läger i rollen som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Jämför med miljöpartiets Åsa Romson där nästan all kritik handlar om politiken – oövertänkta uttalanden och grodor. I kampen för sin politiska överlevnad har hon till och med i ett debattinlägg berättat att hon nu tar hjälp av en professionell retoriker.

      LÄS MER: Kungens styrka är hans största svaghet

Det är inget synd om Mona Sahlin – hon har brutit mot två grundbultar när det gäller krishantering. Den första: Gör ingenting som du inte vill se på medias förstasidor och som du inte kommer att kunna stå för. Den andra: Ljug under inga omständigheter aldrig.

Men litet synd är det om alla oss andra. Sahlin är en politiker som brinner för sina frågor, som vill något, som har en enorm rutin och ett stort mod. Som är intressant oavsett om man gillar hennes politik eller inte. Vem vet, kanske är hon katten med tio liv? Hoppas kan man ju …

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS