Ulf Adelsohn: När är det dags att sparka ut en gammal gubbe ur styrelsen? - News55
Annons
Annons

Ulf Adelsohn: När är det dags att sparka ut en gammal gubbe ur styrelsen?

Annons
Annons

Våren 2011 fick jag av samordningskansliet i den dåvarande Reinfeldtska regeringen erbjudandet att stanna ett tionde år, som ordförande i SJ, och samtidigt hjälpa till att hitta en lämplig efterträdare.

Tio år är en rätt lång tid och det kunde vara lagom för skifte. Jag tyckte det var en korrekt och bra hantering. Det dröjde dock inte mer än några veckor innan den nytillträdde ministern Peter Norman (minns ni honom?) lät kalla upp mig och istället meddelade att han ansåg att jag skulle sluta vid den instundande bolagsstämman. Någon efterträdare hade han däremot inte och det tog månader att hitta rätt person.

      LÄS MER: Hur mycket kan man egentligen begära av gamla människor?

För att det hela skulle se lite ”snyggare” ut blev jag erbjuden en styrelseplats i Exportrådet, som nu bytt namn till Business Sweden. Jag skulle det året fylla 70, så det var en för svenska förhållande rätt ovanlig tillsättning.

Annons
Annons

Uppdraget har varit intressant, vi har fått en ny och drivande VD, vi arbetar inte bara med exportfrågor utan söker även få utländska investeringar till Sverige. Eftersom jag nu fyllt 75 misstänkte jag emellertid att regeringen, på vars uppdrag jag sitter, kunde tycka att jag faller för åldersstrecket. Dessutom är jag ju moderat, så inför det kommande styrelsevalet nu i juni avvaktade jag besked från regeringskansliet hur det skulle bli.

Men ingen hördes av, så till sist sökte jag själv kontakt med såväl statssekreteraren som med den styrelsekollega, som handlägger ärendet inom utrikesdepartementet. Jag ringde tre dagar i följd, men de var bägge i Bryssel, tydligen alla tre dagarna, så jag fick inte kontakt och ingen av dem ringde tillbaka. Dock, till sist svarade min styrelsekollega i telefonen och då fick jag besked att jag skulle bli utbytt vid kommande stämma.

      LÄS MER: Vill du leva längre? Bli “kulturtant”!

Handläggningen är inte ovanlig. För ett antal år sedan fick dåvarande vice ordföranden i Luftfartsverkets styrelse, tillika ordförande i Riksdagens trafikutskott och socialdemokrat, sparken av sina partivänner i regeringen. Något besked fick han dock icke på annat sätt, än att kallelsen till nästa styrelsesammanträde uteblev!

Annons

Med mig och en annan kollega försvinner nu nästan all kontinuitet i styrelsen för Business Sweden och ytterligare helt nya krafter tar plats. Men det kanske är rätt, i alla fall i Sverige. Här är synonymer för äldre; utlevad, kraftlös, orkeslös, utsliten, förlegad, mossbelupen, mossig, för att nu nämna de värsta. I Amerika och i Asien talar man i stället ofta om äldre som erfarna, visa, mogna.
Avsked och avgångar måste skötas mer anständigt, framför allt från statens sida. Jag är förvånad – men aldrig bitter. Nej, nu går jag, åldern till trots, vidare med nya initiativ.

        LÄS MER: Därför saknar jag brevet i vårt digitala samhälle

Tillsammans med bland annat stjärnkocken Isabella Morrone och förre näringsministern Björn Rosengren (S) har vi öppnat en ny krog, La Bocca på Östermalm i Stockholm. Jag tillträder även som ordförande i ett företag, som planerar en ytterligt intressant ut- och ombyggnad av er stor idrottsplats till en fritids-, kultur- och utbildningsanläggning som aldrig gjorts förut i vårt land.

Och i nästa valrörelse ska jag nog hjälpa till igen, det finns ju många seniorer i vårt land!

 

Ulf Adelsohn

Tidigare finansborgarråd i Stockholm, partiledare för Moderterna samt landshövding i Stockholms län. Numera entreprenör och fri företagare.

Populära erfarna tankar

 1. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 2. "Hur ska det sluta?"

  Ett kort telefonsamtal mellan två ledare som saknar den fria världens förtroende och kriget är e...

  Sverker Olofsson
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Musiken når våra innersta skrymslen

  Det borde ha varit mer folk i vänthallen. Det brukar vara så när nätterna är kyliga och många...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 5. Dags att starta krig mot fimparna

  Naturligtvis har jag rökt. Vi har oftast gjort det, vi som hunnit bli lite äldre.

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ulf Adelsohn: När är det dags att sparka ut en gammal gubbe ur styrelsen? Ulf Adelsohn: När är det dags att sparka ut en gammal gubbe ur styrelsen?