News55

Folkrörelsen "Släpp mobilen" behöver vår hjälp

Artikelbild
Foto: Marcus Ericsson / TT
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 nov. 2015

Det finns en spirande folkrörelse som behöver vår hjälp. Den jobbar i stark motvind, men den har ett ädelt syfte. Målet som man strävar mot kan formuleras kort och koncist: Släpp mobilen!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi vet hur det ser ut. På bussen stirrar alla ner i sin lilla maskin, bortglömt är småpratet, pappersboken och korsordet som löses med penna. Vid middagen sitter en av gästerna, inbiten fotbollsfantast, och smyger med sin Iphone under bordet för att kolla om någon gör mål.

Barnvagnsrullande föräldrar tappar ögonkontakten med sina telningar, som antagligen tror att mamma har en mörk rektangel där i forna tider och på andra mödrar fanns en näsa. På krogen ligger androiden inom räckhåll på bordet, blommorna och saltet får maka på sig.

Ja, till och med bilförare och cyklister, bakom ratten och vid styret, behåller greppet om den där prylen som en gång kallades yuppienalle men som numera innehas till och med av riktigt små barn. Kanske som nalle- eller nappersättning? Jo, eftersom barnet inte sällan också får titta på den lilla rutan där saker händer, hela tiden.

      LÄS MER: NTF – “cykel och hörlurar hör inte ihop”

Bland de äldsta svenskarna har drygt en tredjedel smartphone. För hela befolkningen är siffran över 90 procent. För pensionärsgruppen som helhet gäller att man främst använder sin dator till e-post och fakta- och nyhetssökning, medan mobilen mest fungerar som telefon med sms-möjlighet.

Dessutom litar vi på att telefonen minns åt oss, namn, kontaktuppgifter, uppgjorda möten … Att den också är en kamera har stor betydelse.

Somliga av oss är så gamla att vi kan dra oss till minnes den tid då en hel dag kunde gå utan att vi fotograferade någonting alls, inte maten på tallriken, inte oss själva, kanske inte ens barnen … även om just ungarna förevigades flitigare än annat.

Men det är historia. Nu är det sociala medier som gäller, och där kommer mobilbilderna till flitig användning. När bloggen var en ny företeelse användes den inte sällan för att mor- och farföräldrar skulle kunna följa sina barnbarns utveckling, utan fördröjning.

ANNONS

      LÄS MER: Dampanelen: “Så använder vi sociala medier”

I dag facebookar (se där! Ett nytt svenskt verb!) sju av tio svenska nätanvändare. Antalet ökar år för år, Facebook behåller sin dominerande ställning bland sociala medier i alla åldersgrupper. Att ökningen kan fortsätta beror framför allt på att allt fler äldre fastnar för Facebook. Drygt hälften av pensionärsgruppen använder nu den sociala plattformen.

Det uppväger att de riktigt unga börjat tröttna. ”Facebook är bara för gamlingar” fnyser en tonåring jag frågar om hennes nätvanor. Och något ligger det i hennes konstaterande. För bland medelålders och äldre är FB helt dominerande.

      LÄS MER: Ungdomspanelen om sina liv i sociala medier

Twitter, 140-tecken-meddelandena, lockar däremot inte de äldre i lika hög grad. Så om du fyllt 55 och slänger iväg en och annan tweet är du ovanlig!

Bland sociala medier är det Instagram som ökar mest. Där kommunicerar man framför allt med bilder. Men ju äldre nätanvändare, desto färre instagrammare. En annan bildkommunikation som går hem hos de yngsta heter Snapchat, men den har nästan ingen över 45 hittat. Än.

Variationerna är många, och därmed frestelserna. Men nog är det väl ändå något djupt otillfredsställande i att vi i så hög utsträckning ersätter gammaldags mellanmänsklig kontakt med en serie knapptryckningar?

      LÄS MER: Dags att släppa greppet om den fasta telefonin?

ANNONS

För några år sedan lanserades en idé till en ny mobilapp. Den skulle skrika “app app app” i ett varnande, kanske rent av hotande, tonfall så snart mobilen pep och få dess ägare att tänka efter: är det nödvändigt att kolla vem och vad just här och nu?

Genialt. Jag erkänner: jag behöver den, jag också. Förmodligen även du. Men fortfarande är just den appen inte tillgänglig i Appstore.

Folkrörelsen ”Släpp mobilen!” väntar. Den kan förvisso få vänta länge …

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS