Annons
Annons
Annons

Ny trend inom vården: Hund på recept!

Annons

Ju mer jag ser av människorna, desto mer tycker jag om hundar. (Madame de Staël 1766-1817). Texten på denna kylskåpsmagnet fanns hemma hos makens moster som dog för några år sedan, 100 år gammal. Mostern hade alltid haft hundar; stora i början, med åren allt mindre.

Den långa paraden kröntes med yorkshireterriern Lady. ”Hon väger som en ordinarie limpa, det klarar jag att bära”, konstaterade Moster krasst när hon vid 85 års ålder sörjt färdigt en pudel och tingat den nya hund som kom att bli hennes sista. ”Nu har livet återfått sin mening”, suckade hon nöjt med valpen i knäet.
Jo, moster föredrog hundar framför människor, i synnerhet framför män. ”Fast, klart man velat vara man”, medgav hon samtidigt, ”dubbelt betalt för hälften arbete”. Vass i repliken var hon, in i det sista.

      LÄS MER: Sjukvården har blivit vår främsta politiska fråga

Redan Florence Nightingale konstaterade att ett litet husdjur, som en hund, ofta är utmärkt sällskap åt sjuka människor. Dagens forskning är ännu inte så långt kommen men det verkar vara bevisat att nära kontakt med djur sänker blodtrycket, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och ökar nivån av serotonin i hjärnan. ”Hund på recept” återfinns olika delar av landet och allt fler vårdhundar utbildas för att sprida glädje på vårdhem och barnsjukhus. På ett äldreboende i min närhet kommer hunden Scratch på besök flera gånger i veckan och är för flera av de boende kanske det roligaste som händer.

En studie vid Sahlgrenska sjukhuset beskriver till och med psykiska effekter i form av färre fobier, minskad ångest och tvångstankar. Samvaron med djuret minskar känslan av ensamhet och verkar också stimulera minnet hos äldre som lider av demens.

Människan och hunden har levt nära varandra i tusentals år. Från början var hunden framför allt arbetskamrat, för jakt och vakt. Nu är uppgifterna mångdubbelt fler, utvecklingen lär ha gått så långt att hundar kan ha lättare att förstå sig på människor, än på andra hundar.

      LÄS MER: Ta tillbaka makten över ditt liv!

Vår dotter Ebba, som sadlar om från nationalekonom till hundfysioterapeut, talar med entusiasm om moderna former av ”hundgöra”; som att spåra cancer och diabetes, söka tryffelsvampar, exklusiva mineraler och sällsynta skalbaggar, arkeologiska fynd, nosa upp knark och bomber – och att arbeta på vårdhem. Men min favorit är nog ändå Bokhunden. I Luleå, Sigtuna, Smedjebacken, Bankeryd, Ulricehamn, Falköping och andra orter arbetar bibliotek tillsammans med skolor för att lära barn att läsa.

Jo, du läste rätt.

De flesta lär sig läsa redan i första klass, men att läsa högt för andra gör en del barn med lässvårigheter helt blockerade. Det är då hunden kommer in. Barn som har svårt att sitta stilla, har också lättare att göra detta med en hund i närheten. Som kulturminister besökte jag 2013 Linnéuniversitetet i Växjö som fått miljonanslag från Allmänna Arvsfonden för att genom projektet Bokhunden hjälpa barn till ökad läsförmåga och läslust.

      LÄS MER: Alla borde ha en sexåring. Kanske går det att låna någon annans?

I korthet går det ut på att barnet läser högt för hunden, som är tränad i att aktivt lyssna och uppmuntrande puffar på barnet om läsandet går på tomgång. Hunden upplevs av barnet som en kravlös och icke-dömande lyssnare och har därför en lugnande inverkan. Att sitta nära en varm och mjuk hundkropp stimulerar hormonet oxytocin, ett av kroppens må-bra-ämnen.

Sigtuna biblioteks samarbete med skolor är ett av flera goda exempel. Elever i årskurs tre med lässvårigheter får komma och läsa högt för de utbildade hundarna. Projektet har följts av forskare och resultatet är uppmuntrande, de elever som deltog i studien klarade sedan alla årskursens nationella prov i svenska. I Sverige ska ju ordning råda (!) så nu har Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Folkhälsoinstitutet och andra myndigheter börjat ta fram riktlinjer för hur djur ska användas i olika verksamheter… Och det är väl bra.

Själv förlitar jag mig på gamla ordspråk, som innehåller ofta många sanningar. Det bästa hos människan är trots allt hunden!

Annons

Populära erfarna tankar

 1. Först nu inser jag hur värdefull en väl fungerande kropp är

  Länge förnekade jag fakta. Detta kunde absolut inte hända mig, bara andra. Men i somras blev läg...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Ät Bambi – med gott samvete!

  Förmodligen är alltihop Walt Disneys fel. Redan 1942 hade filmen om Bambi premiär, den hjärtknip...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 3. Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt!

  ”Vad fan får jag för pengarna?” undrar Svenskt Näringslivs ordförande och konstaterar att ha...

  Sverker Olofsson
 4. Inför en Metoo-timme på nästa personalmöte

  Det börjar bli många kollegor nu. På båda sidor. Både de som under lång tid burit på skam, sk...

  Kattis Ahlström
 5. Så vet du om du har blivit en surgubbe

  Jag har funderat en del på begreppet ”surgubbe”. Finns han? Vem är han? Är jag en? Det s...

  Sverker Olofsson
Visa fler erfarna tankar

Senaste nytt

 1. 21:26 Ohly: Jag bad om ursäkt för närmande

  Tidigare Vänsterpartiledaren Lars Ohly träder fram i metoo-kampanjens spår, efter att själv ha b...

 2. 21:23 Tre nya poäng av Pettersson när Växjö vann

  Succérookien Elias Pettersson fortsätter att imponera i SHL. Med två mål och en assist anförde...

 3. 21:19 Djurgården vinnare med Engqvist tillbaka

  Med centerprofilen Andreas Engqvist tillbaka blev serietrean Djurgården ett vinnarlag i SHL igen. E...

 4. 21:18 75 Allra-miljoner beslagtagna i Sverige

  Kronofogden ska säkra 340 miljoner från de brottsmisstänkta i härvan kring pensionsbolaget Allra...

 5. 21:17 Brynäs viktiga vägval

  Matchen gav möjlighet till närmare kontakt med lagen ovanför men innebar även en risk att hamna...

Visa fler nyheter
Annons