Annons
Annons
Annons

Ny trend inom vården: Hund på recept!

Annons

Ju mer jag ser av människorna, desto mer tycker jag om hundar. (Madame de Staël 1766-1817). Texten på denna kylskåpsmagnet fanns hemma hos makens moster som dog för några år sedan, 100 år gammal. Mostern hade alltid haft hundar; stora i början, med åren allt mindre.

Den långa paraden kröntes med yorkshireterriern Lady. ”Hon väger som en ordinarie limpa, det klarar jag att bära”, konstaterade Moster krasst när hon vid 85 års ålder sörjt färdigt en pudel och tingat den nya hund som kom att bli hennes sista. ”Nu har livet återfått sin mening”, suckade hon nöjt med valpen i knäet.
Jo, moster föredrog hundar framför människor, i synnerhet framför män. ”Fast, klart man velat vara man”, medgav hon samtidigt, ”dubbelt betalt för hälften arbete”. Vass i repliken var hon, in i det sista.

      LÄS MER: Sjukvården har blivit vår främsta politiska fråga

Redan Florence Nightingale konstaterade att ett litet husdjur, som en hund, ofta är utmärkt sällskap åt sjuka människor. Dagens forskning är ännu inte så långt kommen men det verkar vara bevisat att nära kontakt med djur sänker blodtrycket, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och ökar nivån av serotonin i hjärnan. ”Hund på recept” återfinns olika delar av landet och allt fler vårdhundar utbildas för att sprida glädje på vårdhem och barnsjukhus. På ett äldreboende i min närhet kommer hunden Scratch på besök flera gånger i veckan och är för flera av de boende kanske det roligaste som händer.

En studie vid Sahlgrenska sjukhuset beskriver till och med psykiska effekter i form av färre fobier, minskad ångest och tvångstankar. Samvaron med djuret minskar känslan av ensamhet och verkar också stimulera minnet hos äldre som lider av demens.

Människan och hunden har levt nära varandra i tusentals år. Från början var hunden framför allt arbetskamrat, för jakt och vakt. Nu är uppgifterna mångdubbelt fler, utvecklingen lär ha gått så långt att hundar kan ha lättare att förstå sig på människor, än på andra hundar.

      LÄS MER: Ta tillbaka makten över ditt liv!

Vår dotter Ebba, som sadlar om från nationalekonom till hundfysioterapeut, talar med entusiasm om moderna former av ”hundgöra”; som att spåra cancer och diabetes, söka tryffelsvampar, exklusiva mineraler och sällsynta skalbaggar, arkeologiska fynd, nosa upp knark och bomber – och att arbeta på vårdhem. Men min favorit är nog ändå Bokhunden. I Luleå, Sigtuna, Smedjebacken, Bankeryd, Ulricehamn, Falköping och andra orter arbetar bibliotek tillsammans med skolor för att lära barn att läsa.

Jo, du läste rätt.

De flesta lär sig läsa redan i första klass, men att läsa högt för andra gör en del barn med lässvårigheter helt blockerade. Det är då hunden kommer in. Barn som har svårt att sitta stilla, har också lättare att göra detta med en hund i närheten. Som kulturminister besökte jag 2013 Linnéuniversitetet i Växjö som fått miljonanslag från Allmänna Arvsfonden för att genom projektet Bokhunden hjälpa barn till ökad läsförmåga och läslust.

      LÄS MER: Alla borde ha en sexåring. Kanske går det att låna någon annans?

I korthet går det ut på att barnet läser högt för hunden, som är tränad i att aktivt lyssna och uppmuntrande puffar på barnet om läsandet går på tomgång. Hunden upplevs av barnet som en kravlös och icke-dömande lyssnare och har därför en lugnande inverkan. Att sitta nära en varm och mjuk hundkropp stimulerar hormonet oxytocin, ett av kroppens må-bra-ämnen.

Sigtuna biblioteks samarbete med skolor är ett av flera goda exempel. Elever i årskurs tre med lässvårigheter får komma och läsa högt för de utbildade hundarna. Projektet har följts av forskare och resultatet är uppmuntrande, de elever som deltog i studien klarade sedan alla årskursens nationella prov i svenska. I Sverige ska ju ordning råda (!) så nu har Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Folkhälsoinstitutet och andra myndigheter börjat ta fram riktlinjer för hur djur ska användas i olika verksamheter… Och det är väl bra.

Själv förlitar jag mig på gamla ordspråk, som innehåller ofta många sanningar. Det bästa hos människan är trots allt hunden!

Annons

Populära erfarna tankar

 1. Jag såg pojkens självmordsförsök filmas av de vuxna

  För ett tag sedan upptäckte jag Charlie Brookers briljanta serie Black Mirror som har beskrivits s...

  Kattis Ahlström
 2. De är som två apor som klättrar runt kontrollbordet i ett kärnkraftverk

  Jag var 11 år och räddare än jag någonsin trodde jag skulle kunna bli. Trodde att hela planeten...

  Paul Ronge
 3. Sitt inte och tjura i sandlådan, politiker!

  Så har det hänt igen. Det hände i SVT igår, torsdag den 14 september. Dagen då Alliansen sprack...

  Jan Scherman
 4. Rekord i svordomar på årets Kristallengala - torftigt!

  Jääävligt kul, helvetes roligt, fuck, satan, skitkul... Så tackar Sveriges medieelit för sin...

  Ulf Elfving
 5. När är man för gammal för scenen?

  Vi ses i vimlet ibland, skådespelerskan Cecilia Ljung och jag. Senast tog hon ånyo upp tråden fr...

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar

Senaste nytt

 1. 03:47 SD vill sänka ränteavdraget

  Sverigedemokraterna vill sänka ränteavdragen för bostadslån, som gör det billigare att låna pe...

 2. 03:12 Trumps medarbetare använde privat mejl

  Minst sex nära medarbetare till USA:s president Donald Trump har då och då använt privata mejlad...

 3. 02:44 USA-kritik efter kurdisk omröstning

  USA varnar för att söndagens folkomröstning i irakiska Kurdistan om självständighet kan leda ti...

 4. 02:35 Jättediamant såld för nära halv miljard

  En diamant stor som en tennisboll har sålts för 53 miljoner dollar, nära motsvarande en halv milj...

 5. 02:02 Säkerhetsrådet träffas om Burma

  FN:s säkerhetsråd ska träffas på torsdag för att prata om våldet i Burma. FN:s generalsekreter...

Visa fler nyheter