När bankerna blir obehagliga - News55
Annons
Annons

När bankerna blir obehagliga

Annons
Annons

Dagens morgonpromenad blev rätt så omskakande. Det var Ekonomiekot som skakade om. Först fick jag veta att de fyra storbankerna tjänat 106 miljarder i fjol. Två av bankdirektörerna vittnade också om hur svårt, jobbigt och krävande 2015 hade varit.

Sedan fick jag veta att Swedbanks VD Micael Wolf har fått kicken. Om du eller jag får kicken för att vi misskött jobbet får vi gå och skämmas, men så fungerar det inte i elitens värld. Nä, Wolf fick 20 miljoner i plånboken och förmodligen an klapp på axeln.

      LÄS MER: Swedbanks vd får sparken

Så fort jag dragit av mig träningsskorna kollade jag alla papper jag fått hem eftersom det snart är dags att deklarera. Så här ser det ur för mig:

När jag blev pensionär startade jag ett bolag och i bolagskontot ligger det lite pengar. Inte ett öre i ränta. 0 %. Däremot har jag just betalat 800 kr för att kunna använda bankens internettjänst för mitt företag. Det är en bra tjänst som är värd att betalas för. Samtidigt använder jag min tid, min kunskap och mina grejer för att sköta bankens jobb. Vore det inte rimligt att kvitta?

      LÄS MER: Dags att pensionera drickssystemet? 

På den privata sidan har jag också lite pengar på ett sparkonto, för att klara en diskmaskin, en resa eller vad som nu kan dyka upp. Inte ett öre i ränta. Inte heller på mitt lönekonto.

Annons
Annons

Däremot betalar jag 300 kr för det bankkort jag måste ha eftersom kontanterna nu fungerar så dåligt. Det gör nästan ont att veta att det dessutom klirrar till i bankens kassakista varje gång jag betalar med det kortet.

Fonderna sedan. Jag tror att alla på något sätt sparar i fonder och de har ju rasat de senaste månaderna. Det är klart att bankerna inte rår för att ekonomin krisar, men fondernas konstruktion är sådan att du och jag står för hela risken. Hur dåligt fonderna än går tar banken ut sin procent på sparbeloppet. För oss går det dåligt, men banken skär guld.

106 miljarder i vinst. Inga räntor till oss vanliga bankkunder, bankkontor läggs ner och bankomaterna försvinner. Det är inte rimligt!

Lägg till det att bankerna är på väg att tvinga bort kontanterna. I någon mening innebär det kontantlösa samhället ett paradigmskifte.

      LÄS MER: Inga mer kontanter om bankerna får bestämma

Det är okej tycker jag, om skiftet bygger på demokratiska beslut fattade av de vi har förtroende för. Jag har inte det förtroendet för bankerna.

Någon form av samhällsförtroende är på väg att gå sönder. Det känns som om politiken inte rår på banken. Det är obehagligt.

      LÄS MER: Replik: “Sverker Olofsson borde veta bättre – att angripa bankväsendet är bara populistiskt

Populära erfarna tankar

 1. "Hur ska det sluta?"

  Ett kort telefonsamtal mellan två ledare som saknar den fria världens förtroende och kriget är e...

  Sverker Olofsson
 2. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Jan Scherman: Beklämmande och ytterst sorgliga försvarstal

  Det vilar något ytterst sorgligt och beklämmande över vissa försvarstal. Alltså hur Ebba Busch...

  Jan Scherman
 5. Musiken når våra innersta skrymslen

  Det borde ha varit mer folk i vänthallen. Det brukar vara så när nätterna är kyliga och många...

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
När bankerna blir obehagliga
Läs nästa artikel När bankerna blir obehagliga När bankerna blir obehagliga