News55

Ögonen går vilse i hyllan – var är min yoghurt?

Artikelbild
STOCKHOLM 2012-03-02
Christina Kellberg
Christina Kellberg
Uppdaterad: 25 maj 2016Publicerad: 25 maj 2016

Jag älskar yoghurt. Vanlig naturell, lite syrlig och krämig. Men den går knappt att få tag på längre. Trots att en stor livsmedelsbutik kan ha uppåt tvåhundra olika sorters yoghurt i sina hyllor.

ANNONS
ANNONS

I alla år har jag köpt den, men nu har jätten glufsglufs på mjölkmarknaden, den som heter Arla och som dominerar i Stockholmsområdet och i landet, slutat saluföra den. De har döpt om den, kallar den Eko naturell. Men den är tunnare, rinnigare, mindre syrlig och fem kronor dyrare.

      LÄS MER: Detta tycker svenskarna är viktigast på frukostbordet

Jag har inte druckit mjölk sedan jag var liten, den gav mig kväljningar. Men när jag kom till Grekland och för första gången åt krämig yoghurt med honung och valnötter vid havet på Kefalonia, då blev jag förälskad. Den lena, lite syrliga smaken på tungan var något nytt. Både insmickrande och egensinnig. Snäll mot magen. Sedan dess har naturell yoghurt funnits i mitt kylskåp.

På senare år har hyllorna med yoghurt blivit fler och fler. Smakerna och sorterna har blivit så många att ögonen går vilse när jag försöker hitta den enkla, naturliga och billigaste yoghurten. Själva uryoghurten.

I jakten på min naturella yoghurt gör jag ett litet test. På nätet kollar jag vad min stora, välsorterade matvarubutik har att erbjuda när det gäller yoghurt.

Där finns 24 varianter på naturell yoghurt från olika mejerier. Mild, eko, lätt, laktosfri i olika kombinationer. Och så det nya, kvarg. Men inte vanlig treprocentig naturell. Den, liksom så många andra livsmedel, har ersatts av det som kallas eko.

Butiken erbjuder 144 sorters smaksatt yoghurt. Etthundrafyrtiofyra!

      LÄS MER: Hur många liter mjölk spolar vi bort med ”bäst-före”?

ANNONS

Du kan köpa yoghurt med smak av honung, jordgubbar, blåbär, skogsbär, smultron, banan, päron, apelsin, björnbär, persika, hallon passionsfrukt, mango, fläder, apelsin, citron, kokos och vanilj. Eller med vanilj, äpple och kanel i en och samma yoghurt. Eller hallon och vanilj. Eller blåbär och vanilj. Har säkert glömt någon.

Bland de smaksatta yoghurtpaketen finns några rejäla sockerfällor. En snabb koll visar att smaksatt yoghurt kan rymma mellan sex och tretton gram socker. Den naturella rymmer drygt tre.

De smaksatta yoghurtsorterna rymmer inte bara mycket socker. De är dessutom dyra. En som kallas mild grekisk med müsli, kokosflarn och jordgubbar med sex procents fett kostar drygt 90 kronor kilot. Och allt som heter eko är förstås dyrare än icke-eko.

      LÄS MER: Ulf Elfving – Grönsaksutbudet är ofta skandal! 

Den vanliga naturella yoghurten, som fortfarande går att köpa på mindre mejerier, kostar knappt 14 kronor litern. Ekovarianten knappt 19 kronor.

Jag ringer till Arla och frågar vart min naturella, icke smaksatta yoghurt tagit vägen. De säger att efterfrågan på ekologiska produkter ökat kraftigt de senaste åren, och därför har den ekologiska naturella yoghurten ersatt den tidigare.

Vi kunder är så förtjusta i ekologiska livsmedel att deras ekoprodukter har ökat med 40 procent de senaste åren, påstår Arla. De kommer från ekogårdar som är kravcertifierade, där korna får ekofoder, speciellt foder med speciella krav på bekämpningsmedel.

Det låter ju bra. Men tillåt mig vara skeptisk.

ANNONS

Vi köper oss fria. Sedan kör vi stadsjeep och flyger till Thailand. Men eko eller inte, korna rapar och fiser ändå, släpper ut metangas och bidrar rejält till växthuseffekten. Även om de lever på en ekogård.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS