Oj vad jag längtar till OS! - News55
Annons
Annons

Oj vad jag längtar till OS!

Oj, vad jag längtar till OS i Rio de Janeiro nästa år! Med simmartjejer som Jennie Johansson och Sarah Sjöström kan det bli hur roligt som helst.

Annons
Annons

Vad Jennie presterade igår då hon vann VM i Kazan på 50 meter bröstsim, var en riktigt beundransvärd och präktig sensation. Men den här krönikan ska handla om Sarah – världens nya simmardrottning som bara är hur cool som helst. Fem medaljer i ett VM är helt sanslöst. Sarah har ensam tagit fler medaljer än värdlandet Ryssland.

Hon har redan skåpen fulla med hedersutmärkelser, Sarah från Rönninge som fyller 22 år nästa vecka. Hon har fått pris som “årets nykomling” på Svenska idrottsgalan 2009 och året därpå för “Årets prestation”. I år fick hon Jerringpriset. Plus hundratals simpriser. Hon simmar ett fjärilsim som är så tekniskt fulländat att många manliga simmare tittar avundsjukt på henne.

Hon har trots sin ungdom redan stött på en del motgångar med sjukdomar, minns halsflussen inför OS 2012, och diskvalificeringar vid överväxlingar i lagkapper. Men jag tror att motgångarna bara har gjort henne ännu starkare.

Har ni sett intervjuerna med henne efter medaljloppen? Journalister har försökt  få henne att berätta ingående om sin taktik och då har hon gång på gång svarat att hennes taktik bara är “att simma fort”. Lysande! Det räcker.

Hennes marknadsvärde har vuxit enormt sedan detta VM och då kan hennes avspända respektlösa förhållande till journalisterna få stor betydelse.

Annons
Annons

Och vore jag hennes motståndare i Rio skulle jag inte vilja ha sett intervjun som gjordes med henne efter hennes silverlopp på 100 meter frisim. Då var plötsligt Sarah svart i blicken och jag hoppas innerligt att hon tar revansch i Rio. De duktiga systrarna Campbell från Australien må akta sig.

Och vilka härliga lagkapper vi har att se fram emot i OS! Det är som skid- eller friidrottsstafetter, idrottsutövarna ser aldrig så glada ut som då de vunnit tillsammans med sina lagkamrater.

Jag har tidigare då och då tyckt att simningen har för många grenar under VM och OS. Men med Sarah Sjöström på startpallen får det gärna vara hur många grenar som helst!

Det förekommer ett tjafsande om Sarahs lösögonfransar på sociala medier. Vilket strunt! För mig får hon gärna ha både löshår och lösnaglar i bassängen. Hon är ändå bäst.

Populära erfarna tankar

 1. Därför var Tage Danielsson före sin tid

  Att vara före sin tid borde vara bra, väcka allmän beundran, kanske rent av eftertanke. Men det b...

  Aina Bergvall
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Så borde De Aderton hylla Sara Danius

  Aina Bergvall har stött på ett konstverk som hon anser att De Aderton snarast bör införskaffa.

  Aina Bergvall
 5. Därför stämmer inte bilden om tredje åldern

  Den tredje åldern. Det är då alla ska våga leva och ta risker. Men lever vi verkligen så? Chri...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Oj vad jag längtar till OS!
Läs nästa artikel Oj vad jag längtar till OS! Oj vad jag längtar till OS!