Överlåt Melodifestivalen till oss som förstår sig på saken - News55
Annons
Annons

Överlåt Melodifestivalen till oss som förstår sig på saken

Annons
Annons

Så lider den 56:e Melodifestivalen mot sitt slut. Och vi med den, skulle väl Mello-belackarna säga. Själv älskar jag schlager, även om mitt intresse för Melodifestivalen minskar i takt med antalet schlager-låtar. Dessa är nu nere i noll, men jag ger ändå Melodifestivalen några år till.

Skriverierna inför årets final har mycket handlat om de som inte kom med, framför allt har det handlat om Loreen och hennes oväntade förlust i Andra chansen. Denna förlust fick kvällstidningarnas Mello-experter att hävda att Melodifestivalen är ett allt för allvarligt ämne för att överlåtas till publikens nyckfulla tyckanden. Att ha en sådan dåligt smak att man röstar bort Loreen från finalen! Tyckandet går igen i andra experters resonemang kring allmän rösträtt kontra Brexit och presidentval. Att folk ska ha så himla svårt att fatta hur de ska tycka! Nej, överlåt Mello och USA:s inrikespolitik till oss som förstår sig på saken och låt allmänheten hållas med andra ofarliga saker.

Att sedan Loreen glömde den inte så oviktiga detaljen som en bra låt har inget med saken att göra. Samma experter hånade Owe Thörnqvists låt och gav den ett plus och en geting. Även där hade svenska folket den dåliga smaken att inte lyssna på de självutnämnda experterna.

Annons
Annons

Så nu står vi där, med ett finalfält utan Loreen och med Owe Thörnqvist. Hur ska det gå för oss, arma folk? Bara bra, om ni frågar mig.

Bortsett från Owe Thörnqvists ”Boogieman Blues” och Jon Henrik Fjällgrens ”En värld full av strider” är årets startfält en enda lång poplåt. Bidragen låter förvillande lika och de manliga artisterna Anton, Robin och Benjamin ser förvillande lika ut. Detsamma gäller tjejerna Lisa, Wiktoria, och Ace. Vem är vem, och vem sjunger vad? Vem är du, vem är jag… för att citera en riktig schlager.

Det har för övrigt handlat en del om ålder i årets tävling. Att Owe är gammal har väl inte undgått något. På efterfesten, precis vid midnatt, fyller han 88 år. Han möter ett gäng vars medelålder är 23,9 år. Låter kanske ungt, men Agnetha Fältskog var 24 då ABBA vann med ”Waterloo”, Carola var 17 då hon sjöng ”Främling” och Charlotte Perrelli 25 då hon segrade med ”Tusen och en natt”.

Så, vem vinner? Fram till i lördags hade spelbolagen fortfarande Loreen som storfavorit till slutsegern. Idag står kampen mellan Wiktorias ”As I Lay Me Down”, Nano med ”Hold On” och Jon Henrik Fjällgren. Själv hoppas jag på Wiktoria, om inte annat för att jag satsade en slant på henne på ett tidigt stadium då oddsen var skyhöga.

Annons

Till slut, hur har produktionen klarat sig så här långt? Hyfsat, skulle jag säga. Ett typiskt mellanår. Programledartrion har kämpat med att hitta tajming och lustigheter i manus. Det sistnämnda har de misslyckats totalt med, eller snarare har de fem manusförfattarna misslyckats.

En vinnare i finalen kan vi för övrigt redan nu utnämna: Zara Larsson är mellanakt och kommer att vara den som gör det bästa framträdandet i årets Mello. Zara hyllas av alla experter och kan inte göra något fel. Ungefär som Loreen.

Populära erfarna tankar

 1. Rapport från en frivillig karantän - del sex

  Finns det något som heter Corona-ångest? Plötslig, utan egentlig anledning rinner tårarna. Sucka...

  Marianne Rundström
 2. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 3. Rapport från en frivillig karantän - del fem

  Det är banne mig svårare att pausa livet än att försöka hinna ikapp. Så oändligt många gång...

  Marianne Rundström
 4. Jan Scherman: Därför hotar regeringen demokratin

  Kungen gör det som en maktlös statschef ska göra. Han talar i tv i lugna och medkännande ordalag...

  Jan Scherman
 5. Rapport från en frivillig karantän - del fyra

  Det är mycket mer spännande att dra upp rullgardinen här i Karantänen. Är det grått och kyligt...

  Marianne Rundström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Överlåt Melodifestivalen till oss som förstår sig på saken Överlåt Melodifestivalen till oss som förstår sig på saken