News55

Överlåt Melodifestivalen till oss som förstår sig på saken

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 mars 2017

Så lider den 56:e Melodifestivalen mot sitt slut. Och vi med den, skulle väl Mello-belackarna säga. Själv älskar jag schlager, även om mitt intresse för Melodifestivalen minskar i takt med antalet schlager-låtar. Dessa är nu nere i noll, men jag ger ändå Melodifestivalen några år till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skriverierna inför årets final har mycket handlat om de som inte kom med, framför allt har det handlat om Loreen och hennes oväntade förlust i Andra chansen. Denna förlust fick kvällstidningarnas Mello-experter att hävda att Melodifestivalen är ett allt för allvarligt ämne för att överlåtas till publikens nyckfulla tyckanden. Att ha en sådan dåligt smak att man röstar bort Loreen från finalen! Tyckandet går igen i andra experters resonemang kring allmän rösträtt kontra Brexit och presidentval. Att folk ska ha så himla svårt att fatta hur de ska tycka! Nej, överlåt Mello och USA:s inrikespolitik till oss som förstår sig på saken och låt allmänheten hållas med andra ofarliga saker.

Att sedan Loreen glömde den inte så oviktiga detaljen som en bra låt har inget med saken att göra. Samma experter hånade Owe Thörnqvists låt och gav den ett plus och en geting. Även där hade svenska folket den dåliga smaken att inte lyssna på de självutnämnda experterna.

Så nu står vi där, med ett finalfält utan Loreen och med Owe Thörnqvist. Hur ska det gå för oss, arma folk? Bara bra, om ni frågar mig.

Bortsett från Owe Thörnqvists ”Boogieman Blues” och Jon Henrik Fjällgrens ”En värld full av strider” är årets startfält en enda lång poplåt. Bidragen låter förvillande lika och de manliga artisterna Anton, Robin och Benjamin ser förvillande lika ut. Detsamma gäller tjejerna Lisa, Wiktoria, och Ace. Vem är vem, och vem sjunger vad? Vem är du, vem är jag… för att citera en riktig schlager.

Det har för övrigt handlat en del om ålder i årets tävling. Att Owe är gammal har väl inte undgått något. På efterfesten, precis vid midnatt, fyller han 88 år. Han möter ett gäng vars medelålder är 23,9 år. Låter kanske ungt, men Agnetha Fältskog var 24 då ABBA vann med ”Waterloo”, Carola var 17 då hon sjöng ”Främling” och Charlotte Perrelli 25 då hon segrade med ”Tusen och en natt”.

Så, vem vinner? Fram till i lördags hade spelbolagen fortfarande Loreen som storfavorit till slutsegern. Idag står kampen mellan Wiktorias ”As I Lay Me Down”, Nano med ”Hold On” och Jon Henrik Fjällgren. Själv hoppas jag på Wiktoria, om inte annat för att jag satsade en slant på henne på ett tidigt stadium då oddsen var skyhöga.

Till slut, hur har produktionen klarat sig så här långt? Hyfsat, skulle jag säga. Ett typiskt mellanår. Programledartrion har kämpat med att hitta tajming och lustigheter i manus. Det sistnämnda har de misslyckats totalt med, eller snarare har de fem manusförfattarna misslyckats.

En vinnare i finalen kan vi för övrigt redan nu utnämna: Zara Larsson är mellanakt och kommer att vara den som gör det bästa framträdandet i årets Mello. Zara hyllas av alla experter och kan inte göra något fel. Ungefär som Loreen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS