Annons
Annons
Annons

Plastkorten är alltid en risk – här är mina råd

Annons

Jag begriper mig inte på våra kort! Plastkorten vi betalar med. Ena dagen ger de ovärderlig trygghet och nästa dag lika mycket otrygghet och oro.

Många 55+ planerar just nu sommarens resor. I Sverige, i Europa eller någon annanstans i världen. Det är bra. Ju äldre vi blir desto viktigare att resa. Vi äldre är hemma mer än tidigare, vi nöter inte våra åsikter mot kollegor. Världen blir mindre. Det skall vi motverka och ett sätt är just att resa. Resa så mycket det bara går!

Plastkorten har en central roll i resandet. Jag vill ge några tips utifrån egna erfarenheter. Låt oss börja med kortens riktigt starka sida. Reseförsäkringen som ofta följer med. Min erfarenhet är att den är riktigt bra.

Jag och min fru planerade tillsammans med ett par goda vänner en resa till Island i början av sommaren. En av våra vänner skadades illa i en trafikolycka och kunde inte åka. Själva iden med resan föll och vi bestämde att skjuta den ett år framåt. Flygbiljetten gicks inte att avboka. Ett par hotellnätter gick inte heller att avboka. Idiotiskt med hotellrum som inte är avbokningsbara, men så var det. Jag skickade en skadeanmälan till det försäkringsbolag som mitt OKQ8 (Visa) är kopplat till. Efter drygt en vecka hade jag pengarna på mitt konto.

Mitt tips: Betala alltid din resa med ett kort som du vet har en reseförsäkring. Olika kort kan ha olika försäkringsvillkor och då kan det ju vara klokt att betala med det kort som har de villkor som passar bäst. Läs alltid villkoren, och gör det innan du köper resan. Tycker du det är knepigt att läsa hela avtalet så finns ofta en punktvis sammanfattning på kortutgivarens hemsida. Dessa punkter är lätta att förstå och täcker försäkringsvillkoren mycket bra. Det finns inget att skylla på!

Samtidigt skapar korten osäkerhet och oro. Varje gång jag visar mitt kort får jag en känsla av att ytterligare några personer får nyckeln till mina pengar. För ett par veckor sedan på Mallorca hyrde jag bil en dag. 620 kr och kring 3000 kr i deposition. Med en vanlig penna skrev uthyraren ner siffrorna på mitt kort. Alla siffror! Jag godkände inte med min pinkod, jag skrev inte under. Ingenting, men pengarna drogs.

LÄS MER: Så kapar bedragarna ditt bank-ID

Det var obehagligt. Om uthyraren varit ohederlig och behållit depositionen på 3000 kr, eller om han gett siffrorna till någon mindre hederlig person som tagit för sig, vad hade då hänt. Hade jag varit oförsiktig som lämnat ifrån mig mitt kort? Hade banken varit oförsiktig som lämnat ut mina pengar utan att se något godkännande av mig? Inte vet jag!

Om någon får tag i ditt kort och plockar pengar av dig så måste du på något sätt vissa att du inte gjort något fel. Du skall visa att uttaget gjorts av någon annan och att det gjorts olovligt. Sedan är det banken som avgör om det är du eller banken som får ta smällen. Ingen bra situation kan jag säga.

Varsamhet är ordet. Om kortet hanterats ovarsamt ligger du risigt till om något händer.

Vad är då ovarsamt? Här är några exempel jag fått från Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Har du ditt kort i ryggsäcken, i en väska du kanske ställer ifrån dig, i den parkerade bilen, eller på hotellrummet då är du ovarsam. Likaså om du har koden uppskriven. Däremot är det inte ovarsamt (men det är dumt) att lämna kortet till en servitör som tar det med och drar det bakom disken. Det ses som ett vanligt betalningssätt.

Korten är en riskfaktor! Här några råd: har du två kort med dig bör du placera dom i olika fickor. Kort är bra, men i många länder är kontanter bättre, enklare och populärare än kort. Ha alltid kontanter med. Det är INTE roligt att bli bestulen på pengar, men det är bättre att förlora några hundringar än ett kort som i värsta fall öppnar kranarna till ditt konto.

Till sist. Har du funderingar? Vad skall du göra för att göra rätt? Vad skall du göra när du gjort fel? Vänd dig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Där får du svar på det mesta.

Om du inte behöver deras hjälp kan det bero på att du följt deras råd: Förvara kortet närmast hjärtat.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Annons

Populära erfarna tankar

 1. Inför en Metoo-timme på nästa personalmöte

  Det börjar bli många kollegor nu. På båda sidor. Både de som under lång tid burit på skam, sk...

  Kattis Ahlström
 2. Först nu inser jag hur värdefull en väl fungerande kropp är

  Länge förnekade jag fakta. Detta kunde absolut inte hända mig, bara andra. Men i somras blev läg...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 3. Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt!

  ”Vad fan får jag för pengarna?” undrar Svenskt Näringslivs ordförande och konstaterar att ha...

  Sverker Olofsson
 4. När medias tungviktare hamnar i folkdomstolens giljotiner

  ”Undvik onödig namn- och bildpublicering såvida icke ett oavvisligt allmänintresse så påbjude...

  Paul Ronge
 5. Ät Bambi – med gott samvete!

  Förmodligen är alltihop Walt Disneys fel. Redan 1942 hade filmen om Bambi premiär, den hjärtknip...

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar

Senaste nytt

 1. 23:20 Brynäs viktiga vägval: "Skön seger"

  Brynäs siktar uppåt efter seger mot Karlskrona med 3-1. En otroligt skön seger, säger lagkaptene...

 2. 23:15 Hattrick av nye skyttekungen Lindqvist

  Färjestads tredje raka seger – efter 6-4 borta mot Örebro. Och ett hattrick av Michael Lindq...

 3. 23:05 Curlingherrarna i ännu en EM-final

  Lag Niklas Edin är klart för ännu en EM-final i curling. Semifinalen mot Norge slutade 8-3. ̶...

 4. 23:05 Djurgården vinnare med Engqvist tillbaka

  Med centerprofilen Andreas Engqvist tillbaka blev serietrean Djurgården ett vinnarlag i SHL igen. E...

 5. 22:55 Ghoddos: "Obeskrivligt"

  Saman Ghoddos 2-0 sköt Östersund till sextondelsfinal i Europa League. Obeskrivligt, man måste ve...

Visa fler nyheter
Annons