News55

Otium - nyckeln till ett härligt liv för oss äldre

Artikelbild
Pia Erlandsson
Pia Erlandsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 sep. 2017

Claes Elfsberg må fortsätta att jobba som programledare på teve tills han trillar av stolen. Vem är jag att missunna honom detta? Jag unnar alla äldre människor ett härligt liv. Men jag skulle gärna vilja slå ett slag för begreppet Otium. Det är faktiskt inte tokigt alls.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De gamla romarna visste vad de pratade om. Redan Cicero (106-43 f Kr) skrev om att de som styr staten har till uppgift att ge medborgarna ”otium cum dignitate”, ett lugnt och hedersamt privatliv efter väl förrättat livsverk. Otium stod för all sorts frihet från plikter och uppbundenhet, ett idealtillstånd som möjliggjorde bildning, konstnärskap och njutning – alltså sysselsättning utan materiell vinning som mål. Det passar mig perfekt.

      LÄS MER: Inför obligatoriska kontroller av äldre bilförare

För att börja med bildning. Nu då alla kurskataloger ramlar ner i brevlådorna inför höststarten kan jag glädja mig åt ett oändligt antal spännande sätt att bilda mig. Sedan jag pensionerade mig för åtta år sedan har jag gått på en väldig massa kurser i franska. Det ska medges att jag inte blivit direkt fransktalande men jag kan nu läsa franska böcker och tidskrifter och inte minst viktigt har jag haft oavbrutet roligt i detta lärande. Bara att slippa att våndas över betyg är en njutning.

Och kursen i vävning var en höjdare. Tänk att plötsligt i 70-årsåldern få beröm för att man gör så snygga kanter! Och lyckan i att se den gamla avlagda rosa kjolen som jag aldrig förstod varför jag köpte bli till en ingrediens i en matta till barnbarnet.

I höst får det bli antingen bokbinderi eller ryska.

      LÄS MER: Så gick det när 85-åriga Britta skulle köpa bil

Konstnärskapet får jag mig bäst till livs av att titta på andras verk. Senast såg jag en alldeles fantastisk utställning med västkustmålare i Uddevalla. Inte visst jag att det fanns flera kvinnor i gruppen.

Och i höst är redan en teaterbiljett till ”Mina drömmars stad” inbokad. Dessutom verkar det bli en spännande filmhöst.

ANNONS

Och sist men inte minst njutningen. Jag kom just hem efter att ha plockat en hel hink full av mogna björnbär. Solen sken på mig, jag hade kommit ihåg att ta på mig stövlarna och alla turister hade åkt hem och lämnat bären i fred. Imorgon blir det kantarellplock. Nu väntar fika på altanen med bästa mannen.

Otium – en underskattad vara.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS