Somliga går med trasiga jeans – säg, vad beror det på? - News55
Annons
Annons

Somliga går med trasiga jeans – säg, vad beror det på?

Annons
Annons

Svenskt mode är en storindustri, den omsätter i år runt 240 miljarder (!) kronor, varav mer än hälften är export. Det är klart mer än vår omhuldade stål- eller bilindustri. 

Mode är på allvar – och mode är roligt.

      LÄS MER: Svenskar på modet i New York

Det påstås att svenskar är individualister som inte känner sig hemma i kollektiva sammanhang, vi går vår egen väg. Jag tvivlar starkt på detta. Tatueringsvågen är ett exempel, modet med trasiga jeans ett annat. Plötsligt ska ALLA ha det.

I Stockholm och på andra håll ser jag nu hur även exklusiva butiker skyltar med trasiga jeans, hur modemagasin har annonser och inne-reportage om trasiga jeans till fyrsiffriga belopp!

Jag ser hur kvinnor på väg till jobbet eller krogen (för all del även män) kombinerar sina köpta trasiga jeans med sidenblusar, kavajer, sandaletter, pärlörhängen och dyrbara märkesväskor.

De flesta av oss kan ha svårt för att kasta vissa älskade plagg, trots att lång användning och många tvättar gjort att sömmar släppt och hål blivit svårlagade. Men att KÖPA trasiga kläder? Jag förstår ingenting.

      LÄS MER: Per Holknekt lämnar modeindustrin

Annons
Annons

Vår familj har haft förmånen att få resa mycket, även i mindre utvecklade länder, och fascinerats av hur det även ur de enklaste och uslaste av bostäder kommer renskrubbade barn i skoluniformer och med välfyllda skolväskor på ryggen. I Dominikanska republiken, Tanzania, Botswana, Kenya, Malaysia, Indonesien, Sri Lanka … Överallt syns dessa barn stolta vandra iväg till skolan.

Hur klarar deras föräldrar av detta? Inget varmvatten i kranen, än mindre några tvättmaskiner. Att ha sina kläder i ordning och skorna borstade är på många håll ett tecken på egen stolthet och ambitioner.

De skulle ALDRIG släppa iväg sina barn till skolan i trasiga jeans.

      LÄS MER: Cay Bond – “Därför smärtar det att läsa modebloggare”

Jag ringer upp Ingrid Giertz-Mårtenson, tidigare vd för Svenska Moderådet och en av våra främsta kunskapare på området, för att få en förklaring till detta märkliga mode:

– Jag kan se den historiska bakgrunden, men inte den moraliska. Sannolikt var det någon som redan på 1970-talet såg en arbetare med slitna byxor, tyckte att det såg häftigt ut och beslöt sig för att kopiera det. Mode är oförklarligt, ja, men inte oförsvarligt.

Skulle du bära sådana byxor?

– Nej, aldrig, skrattar Ingrid, jag förstår det inte heller.

Annons

Visst hade mina föräldrar synpunkter när jag i tonåren ibland gick till skolan i kläder som de av olika skäl tyckte var mindre passande. Det kunde bli rejäla diskussioner och smäll i dörrar från min sida. Att revoltera och testa gränser är sunt för barn och unga. Säkerligen också för vuxna.

Nej, det är en sak att man inte vill slänga sina kläder, ens när de knappt håller ihop.

      LÄS MER: “Sluta missbruka ordet trend!”

Men en annan sak att köpa kläder som sytts av fattiga människor i låglöneländer – människor som sannolikt arbetar hårt för att kunna klä sina barn och sig själva i hela och rena plagg – och sedan medvetet skära sönder dessa kläder.

Jag hoppas att textilarbetarna, som sliter långa dagspass till låga löner, aldrig någonsin får se vad som händer med en del av de plagg som lämnar deras händer, när de når konsumenter i den rika världen.

Visst, kanske borde man skratta åt eländet istället för att bli förbannad. Det skulle i alla fall jag må bäst av själv. Jag vet, för mina synpunkter lär inte få en enda person att avstå från att köpa nya jeans med hål på knän och lår för 1 800 kronor.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

 1. Öppet brev till Chris O'Neill

  Med all respekt, Mr O’Neill, jag och mina referensväninnor, nutidskvinnor i Sverige från 12 till...

  Ana Martinez
 2. Därför klarar jag inte av den hysteriska tatueringstrenden

  Det är otroligt många, främst yngre, som har valt att ge sig själv och sin kropp livslånga moti...

  Artur Ringart
 3.  Pappa döstädade inte - och glad är jag!

  Min pappa samlade på allt. Vi brukade fråga: ”Är detta något som fungerar eller är det bara...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 4. "Jag är besviken på våra politiker – de nonchalerar oss äldre"

  Med bara en månad kvar till valet kan jag inte vara tyst längre. Jag är oerhört besviken på v...

  Artur Ringart
 5. Äldre människor har för liten plats i samhället - inte för stor

  Det är något knepigt med ålder. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men något s...

  Sverker Olofsson
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Somliga går med trasiga jeans – säg, vad beror det på?
Läs nästa artikel Somliga går med trasiga jeans – säg, vad beror det på? Somliga går med trasiga jeans – säg, vad beror det på?