Sverker Olofsson: Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra? - News55
Annons
Annons

Sverker Olofsson: Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra?

Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra. Häromdagen gick jag i säng med en stark känsla av besvikelse. Jag är besviken på Public Service.  Statsministern vill omfördela pengar från rika till fattigare kommuner. 

 

Annons
Annons

Sveriges Televisions Mats Knutsson kommenterar och han väljer att INTE förstå att det här är en större fråga än en omfördelning av ytterligare futtiga 1,8 miljarder. Han konstaterar att Stockholm kommer att bli den stora förloraren. En typisk centralelitistisk åsikt som sällan blir motsagd, men på ett obehagligt sätt förstärker känslan av tärande och närande delar i landet.

I stället för att hetsa upp förmögna stockholmskommuner hade Knutsson kunnat påminna om att vi alla betalar för räntebidrag till skamligt dyra bostäder i storstäderna. Han har också kunnat nämna de tusen och åter tusen jobben på myndigheter och departement som vi alla betalar för. Räcker inte det har han också kunnat påminna om alla statliga museer och andra kulturinstitutioner där hela landet bidrar. Är det något vi blir itutade är det ju också att karriärer skapas i Stockholm. Det är där de rika finns och som ni vet har ju de rika sett till att slippa förmögenhetsskatt och det är också något som drabbar fattiga lantisar.

Annons
Annons

Inte blev dagen bättre av att jag sent på eftermiddagen lyssnade på ”God morgon, Världen”. I slutet av första timmen finns alltid en panel som kommenterar aktuell inrikespolitik. Mediemänniskor förstås. Idag var Dagens Nyheters Hanne Kjöller med när det pratades om ekonomi och budget. Hanne Kjöller konstaterar att det bör ”satsas på långsiktiga infrastrukturer och inte på nybyggen som Norrbotniabanan och sådant”

Hanne Kjöller har naturligtvis sin fulla rätt att i Public Service hävda att järnvägspengar skall satsas i syd- och Mellansverige och inte i norr. Däremot reagerar jag över att det får passera som en självklarhet. Förmodligen susade inte en tanke på motfråga förbi programledaren.

Hela landet måste få röst och inflytande i de nationella medierna. Vi vet att de kommersiella riksmedierna har förskansat sig innanför tullarna. Det innebär ett större ansvar för Public Service. Det räcker inte att finnas överallt, Umeå, Luleå, Karlstad osv. Inflytande måste också följa med.

Politiska nyheter kanske inte alltid skall kommenteras av en inbiten storstadsbo, och fler av de riktigt tunga riksprogrammen kanske inte skall produceras på Gärdet. Lika självklart som en kurs för ett nytt program i datorn kanske det skulle vara med en kurs om hur landet ser ut. De centrala redaktionerna måste förstå att man förlorar förtroende och skapar motsättningar om man inte ser till hela landets bästa.

Populära erfarna tankar

 1. Här är det nya klassamhället

    Månadsskifte och jag ska betala mina räkningar på nätet. Lite spänd förstås på om...

  Marianne Rundström
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Hur väljer du ägg?

  Vår krönikör Aina Bergvall skriver under “Erfarna tankar” om hur kändiskocken Jamie...

  Aina Bergvall
 4. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 5. Bornemark i ropet igen!

  Det var ett tag sedan som Gullan Bornemark hade sin storhetstid, men nu är hon återigen i ropet, o...

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Sverker Olofsson: Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra? Sverker Olofsson: Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra?