News55

Det räcker nu Nordea – nu byter jag bank!

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 sep. 2017

Det här var droppen för mig. Beskedet från Nordea att de flyttar sitt huvudkontor från Sverige till Finland blev för mycket. Och det är mycket som irriterar mig i deras beslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dels har jag från början en skeptisk inställning till våra banker idag. När jag var ung och fick tidningen Lyckoslanten i skolan upplevde jag bankerna som trygga och trevliga inrättningar. De fanns där till min hjälp och satte jag in mina sparpengar hos dem fick jag dessutom en del ränta.

Så är det inte idag. Numera känns bankerna som giriga företag som bara jagar vinster. Det är de som styr vår ekonomi snarare än de folkvalda i riksdagen. Bankerna driver på för att vi ska få ett kontantlöst samhälle samtidigt som de kontrollerar alla betalningsvägar via betalkort eller Swish, stänger bankkontor och vägrar hantera kontanter.

      LÄS MER: Många frågetecken efter Nordeabesked

De som drabbas blir vi medborgare. Alla är nämligen inte digitala och kan hantera Swish. Just nu är tjänsten kostnadsfri, men vad tror ni händer när vi inte har några kontanter kvar?

Jag vill att bankerna ska vara trovärdiga, ansvarstagande och seriösa. Några jag kan vända mig till i förtroende. Som finns där för mig när jag behöver ekonomisk hjälp och rådgivning. Några som inte bara vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

Jag minns när staten fick pumpa in miljarder i Nordbanken för att den inte skulle gå i konkurs och småspararna skulle drabbas. Skattepengar räddade banken. Så är det inte nu. Bankverksamhet i Sverige är en mycket lukrativ bransch med gigantiska vinster – och mycket vill ha mer.

      LÄS MER: Ilska över flytten bland många Nordea-kunder

Jag har varit trogen Nordbanken och Nordea som kund i drygt trettio år, men nu är det slut med det. Nu byter jag bank. Nordeas beslut om att flytta sitt huvudkontor från Sverige till Finland var droppen för mig, det är ett beslut baserat på girighet.

ANNONS

Det finns något som heter solidaritet, ett ord som nästan har försvunnit idag. Jag tycker att Nordea skulle ha visat solidaritet med det svenska samhället. Betalat sina skatter som alla vi andra.

Jag föredrar de banker som stannar kvar i Sverige så därför säger jag:

Tack för kaffet, Nordea. Det var trevligt så länge det varade.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS