Vad hade hänt om Stockholm var Malmö? - News55
Annons
Annons

Vad hade hänt om Stockholm var Malmö?

Våldet eskalerar och sprängningarna avlöser varandra i Malmö. Journalisten och malmöbon Ulf Bengtsson undrar hur reaktionerna hade sett ut om samma sak inträffat i Stockholm.

Annons
Annons

Alla kräver ansvar och att de skyldiga ska gripas. Polisen, politikerna på både riks- och lokalnivå och invånarna. Nu måste det bli ett slut på alla sprängningar runt om i Malmö. Samtidigt börjar fler och fler rykten cirkulera. Rykten som vissa tar som sanningar, medan andra viftar bort dem och har egna teorier som i sin tur viftas bort av andra. Malmö är snart tillbaka till den rädslan och otryggheten som präglade staden när seriemördaren Peter Mangs härjade i staden.

Juli månad är ännu inte slut och sex sprängladdningar har exploderat runt om i staden. I villakvarter, i problemområdet, i utkanterna, i förorterna och lugna bostadsområden. Sprängningarna sker överallt och ingen vet var det smäller nästa gång. För att det kommer nya explosioner är vi malmöbor helt övertygade om.

Malmö har just återhämtat sig från seriemördaren Peter Mangs härjningar i staden. Invandrarna levde i en ständig skräck. Jag glömmer aldrig dagen när Peter Mangs greps. Det var dagen då Malmö FF blev svenska mästare i fotboll efter segern mot Mjällby och hela Malmö FF-klacken jublade dubbelt både för MFF och att staden Malmö äntligen kunde andas ut.

Annons
Annons

Nu är det handgranater som exploderar runt om i staden. I början var polisen ganska säker på att det rörde sig om uppgörelser i den undre världen, men på senare tid har det smällt över hela staden och i olika områden.

I villaidyllen Limhamn, i sovstaden Arlöv, i Bellevuegården – ett stenkast från Swedbank Arena, på Värnhemstorget och vid Sevedsplan, Augstenborg och Norra Grängesbergsgatan.  Tänk om det ligger odetonerade handgranater i buskar och på lekplatser. Oron för katastrofen är påtaglig i hela staden.

Teorierna är många bland Malmöborna. Maffiakrig, högerextremister, en ensam galning med mera, med mera.

Jag kan inte låta bli att tänka på hur det skulle vara om samma sak hade inträffat i vår huvudstad. Vad hade hänt om det smällt sex sprängladdningar i centrala  Stockholm den senaste månaden?
Hade insatserna ökats för att gripa de skyldiga?
Hade direktsändningarna i tv och radio avlöst varandra?
Hade statsministern gått ut och manat till lugn?

Under de senaste dagarna har inrikesminister Anders Ygeman kommenterat händelserna. Han säger att situationen är ohållbar. Polisen säger likadant och de lokala politikerna håller med att något måste göras.

Annons

Det har Malmöborna tyckt en längre tid, och när polisbilarnas sirener hörs följs de av en helt annan vaksamhet nu än förr.
Var har det smällt nu?
Folk tittar om det kommer någon ambulans med polisen.

Många anser att fler poliser ute i staden skulle ha en lugnande inverkan. “Nu ser vi dem bara ute på stan under Malmöfestivalen, på fotboll eller vid demonstrationer” säger en eftertänksam man till mig.

Jag hoppas, precis som Anders Ygeman, att de skyldiga grips snarast och att Malmö kan andas ut igen som staden gjorde när Peter Mangs greps. Och jag hoppas att resten av Sverige vaknar och sätter in tillräckligt med resurser för att det ska ske. Såsom det hade skett om Stockholm hade varit den drabbade staden.

Populära erfarna tankar

 1. Därför ska du älska den hatade skatan

  Du har också hört det. Hur en kvinna plötsligt kallas för ”skatan”. Det är inte menat so...

  Aina Bergvall
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Iskylan sprider sig i landet jag varit så stolt över

  Det är ganska trångt på tunnelbanan, lite varmsvettiga vibbar. Alla tittar ner i sina mobiler. In...

  Marianne Rundström
 5. Därför räcker det långt med att bara vara mormor

  Vet du vad som skiljer en farfar från hans barnbarn? Jo, att barnbarnet inte visar bilder på sin f...

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vad hade hänt om Stockholm var Malmö? Vad hade hänt om Stockholm var Malmö?