Vad har stackars Niklas egentligen gjort som väcker sådana känslor? - News55
Annons
Annons

Vad har stackars Niklas egentligen gjort som väcker sådana känslor?

“Man häpnar över medias och TV-tittarnas ovana över en artists enskilda ställningstagande”, säger Leif Schulman, och ifrågasätter de starka reaktioner som Niklas Strömstedts så kallade “SD-låt” har lett till.

Annons
Annons

”Så skyddar TV4 Niklas Strömstedt efter låten”. Så lyder rubriken på Expressens nätupplaga, illustrerat med en bild på Niklas själv och SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Vad har då stackars Niklas gjort som väcker sådana känslor att han måste skyddas? Jo, han har sjungit en låt i ”Så mycket bättre” där han i egen text till Ace of Bace-låten ”Happy Nation” tagit ställning mot SD och främlingsfientlighet.

LÄS MER: Politisk Strömstedt i “Så mycket bättre”

Helt plötsligt är sociala media fylld av hyllningar- men också av kritiska inlägg – kring Niklas text. Alla kollegor (utom Christer Sandelin) hyllar Niklas låt. Men det finns även många röster som ifrågasätter tilltaget att föra in en låt med politiskt budskap i lördagsunderhållning på TV.

Här kan man snacka om att pendeln har vänt. Hade Niklas framträtt med likartat budskap i TV på 70-talet hade det varit helt i sin ordning. Då var det mesta i radio och TV politiskt. På den tiden stack en banal kärlekslåt ut mera. Men nu är vi alltså så ovana att en artist så öppet tar ställning i en fråga som främlingsfientlighet att vi egentligen inte vet hur vi ska hantera den. Helsidor i kvällstidningarna, debatt i radio och TV. Allt detta för att någon sjunger ”SD. Nej, nej tack!”.

Annons
Annons

Ska Sveriges Radio våga spela låten? Det blir nästa stora fråga. Jonas Westman, chef för musikläggning på Sveriges Radio, intervjuas i press- och TV och låter meddela att visst kan SR tänka sig att spela ”SD-låten”, som den snabbt döptes om till i kvällspressen.

LÄS MER: TV4 och SR anmäls för “Lyckolandet”

Samtidigt arbetar TV4 aktivt för att skydda Niklas för hat på kanalens hemsida och ”erbjuder också Strömstedt sitt stöd”.

Man häpnar över medias och tv-tittarnas ovana över en artists enskilda ställningstagande. Kanske dags att återinföra det radikala 70-talets syn på musik, underhållning och politik? ”Låt hundra blommor blomma och låt hundra tankeskolor tävla”, som en känd tänkare sa en gång.

Populära erfarna tankar

 1. Därför får jag kalla kårar när Facebook skriver på min sida

  Skandalen kring Facebook och researchföretaget Cambridge Analytica (CA) är så osannolik att ingen...

  Paul Ronge
 2. Med civilkurage räddade sköterskan mig på akuten

  Civilkurage. Tack och lov att det finns. Jag känner hur rullstolen jag försöker klamra mig fast...

  Pia Erlandsson
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. Undernäring bland äldre är en politisk skandal

  På ett seminarium i riksdagen under temat ”Våra äldre svälter - och vad gör vi?” fick jag l...

  Artur Ringart
 5. Tack för den svenska räkmackan, gubbar!

  Ingvar Kamprad. Erling Persson. Jan Carlzon. Tre svenska gubbar som tagit plats i historien och som...

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vad har stackars Niklas egentligen gjort som väcker sådana känslor?