Vad har stackars Niklas egentligen gjort som väcker sådana känslor? - News55
Annons
Annons

Vad har stackars Niklas egentligen gjort som väcker sådana känslor?

“Man häpnar över medias och TV-tittarnas ovana över en artists enskilda ställningstagande”, säger Leif Schulman, och ifrågasätter de starka reaktioner som Niklas Strömstedts så kallade “SD-låt” har lett till.

Annons
Annons

”Så skyddar TV4 Niklas Strömstedt efter låten”. Så lyder rubriken på Expressens nätupplaga, illustrerat med en bild på Niklas själv och SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Vad har då stackars Niklas gjort som väcker sådana känslor att han måste skyddas? Jo, han har sjungit en låt i ”Så mycket bättre” där han i egen text till Ace of Bace-låten ”Happy Nation” tagit ställning mot SD och främlingsfientlighet.

LÄS MER: Politisk Strömstedt i “Så mycket bättre”

Helt plötsligt är sociala media fylld av hyllningar- men också av kritiska inlägg – kring Niklas text. Alla kollegor (utom Christer Sandelin) hyllar Niklas låt. Men det finns även många röster som ifrågasätter tilltaget att föra in en låt med politiskt budskap i lördagsunderhållning på TV.

Här kan man snacka om att pendeln har vänt. Hade Niklas framträtt med likartat budskap i TV på 70-talet hade det varit helt i sin ordning. Då var det mesta i radio och TV politiskt. På den tiden stack en banal kärlekslåt ut mera. Men nu är vi alltså så ovana att en artist så öppet tar ställning i en fråga som främlingsfientlighet att vi egentligen inte vet hur vi ska hantera den. Helsidor i kvällstidningarna, debatt i radio och TV. Allt detta för att någon sjunger ”SD. Nej, nej tack!”.

Annons
Annons

Ska Sveriges Radio våga spela låten? Det blir nästa stora fråga. Jonas Westman, chef för musikläggning på Sveriges Radio, intervjuas i press- och TV och låter meddela att visst kan SR tänka sig att spela ”SD-låten”, som den snabbt döptes om till i kvällspressen.

LÄS MER: TV4 och SR anmäls för “Lyckolandet”

Samtidigt arbetar TV4 aktivt för att skydda Niklas för hat på kanalens hemsida och ”erbjuder också Strömstedt sitt stöd”.

Man häpnar över medias och tv-tittarnas ovana över en artists enskilda ställningstagande. Kanske dags att återinföra det radikala 70-talets syn på musik, underhållning och politik? ”Låt hundra blommor blomma och låt hundra tankeskolor tävla”, som en känd tänkare sa en gång.

Populära erfarna tankar

 1.  Pappa döstädade inte - och glad är jag!

  Min pappa samlade på allt. Vi brukade fråga: ”Är detta något som fungerar eller är det bara...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Kjell Bergqvists raseri får mig knappast att vekna

  Låt oss få välja själva hur vi vill spendera våra julklappspengar. Dessutom - eländet i värld...

  Leif Schulman
 4. Leif Schulman: Stoppa julmusikens terror

  ”Dom, dom, dom, dom, dom..”. Julterrorn är tillbaka. ”Tänd ett ljus och låt det brinna...

  Leif Schulman
 5. Varför slår PRO och SPF Seniorerna inte sina kloka huvuden ihop?

  Du hinner knappt fylla 65 innan frierierna droppar in. De vill verkligen ha dig och ditt ja, pensio...

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vad har stackars Niklas egentligen gjort som väcker sådana känslor? Vad har stackars Niklas egentligen gjort som väcker sådana känslor?